Skip to content
Kezdőlap » Egészséges életmód a rohanó világban » A program újszerűsége

A program újszerűsége

Ilyen módon összeállított és ennyire komplett egészségfejlesztő programról a nemzetközi gyakorlatban sem hallottunk. A program egyes elemeinek kikristályosítása az elmúlt csaknem 30 év hazai és nemzetközi tapasztalatainak összegzéséből született meg.

A komplexitás kidolgozásban segítségünkre volt a Lonavlában (Indiában) található Kaivalyadhama Jógakórház működési módszertana (amelynek magyarországi képviselői vagyunk), valamint a szívbetegek gyógyításában kivételes eredményt elért és ezzel 2009-ben egyik kollegáján keresztül orvosi Nobel díjat kapott dr. Dean Ornish által vezetett életmódváltó program.

Ezeknek bizonyos elemeit fejlesztettük és alkalmaztuk tovább a Magyarországon fennálló társadalmi környezetre. Figyelembe kellett vegyük azt, hogy az amerikai gazdasági környezet jelentősen nagyobb forrást biztosított a Dean Ornish program sikeréhez, mint amennyi jelenleg nekünk a pályázati forrásként rendelkezésre áll.

Az indiai jógakórházban pedig bentlakásos körülmények között érnek el jelentős gyógyulást és tartós egészségfejlesztést, amely mögött folyamatos állami támogatás és élettani kutatások állnak.

A rendszeres klubfoglalkozás, amit a projekt során bevezetünk, lehetővé teszi, a program intenzív gyakorló szakaszainak lezártával is a programban résztvevők közötti folyamatos kapcsolattartást, a sikerek és az eredmények egymás közötti megosztását és ezáltal az egészségtudatos életmód felé való egyre mélyebb elköteleződést.

A klubfoglalkozásokon való ismeret elmélyítéssel célunk az, hogy a résztvevők lakó és munkahelyi környezetükben továbbadják a megszerzett tapasztalatokat és ismereteket és ezáltal segítsék a többi lakos egészségének javulását és szemléletmódjának megváltozását.

A 12 hónapig tartó projekt során elegendő idő van arra, hogy készség szinten begyakoroljuk az egészséges életmód alapelemeit, még akik az utolsó gyakorlási szakaszba kapcsolódnak is be, 4 hónapig részesednek rendszeresen a személyükre szabott felmérések és egyéb egészséges életmódra vonatkozó információk áldásos hatásaiban.

Bár a bevezető ismeretterjesztő előadásokon min. 150 főt szólítunk meg és adunk át a programról és az egészséges életmódról információkat, de a tapasztalataink szerint a komoly és tartós hatás eléréséhez egy kisebb célcsoporttal, összesen 45 fővel kívánunk nagyon komolyan foglalkozni. Ha nagyobb létszámot tűznénk, ki, akkor az eredmények csak átmenetiek lennének és az egészségtudatosságot nem sikerülne elmélyíteni a résztvevőkben.

A már lezajlott programok kapcsán született cikkeinket a veszprémi stúdiónk honlapján olvashatóak, amíg nem bújnak új köntösbe. Részletekbe menően írunk a céljainkról, és arról, hogy honnan merítettünk a program módszertanához. Emellett egy részletes időrendi leírást is olvashatsz, mely az első 3, kutatók által is követett körre vonatkozott.