Skip to content
Kezdőlap » Egészséges életmód a rohanó világban

Egészséges életmód a rohanó világban

A projekt címe: Egészséges életmód a rohanó világban
A projekt azonosító száma: TOP-7.1.1.-16-H-ESZA-2019-01183
A kedvezményezett neve: Magyar Jóga Társaság Egyesület

A támogatás intenzitása: 100 %

A projekt maximális elszámolható összköltsége: 10 000 000 Ft

A Projekt megvalósításának kezdete: 2021. március 20.

A projekt zárás várható időpontja: 2023. augusztus 31.


A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásával valósul meg az Új Széchenyi Terv Terület- és településfejlesztési Operatív Programjának keretében.


A projekt tartalmának bemutatása:

A projekt során három körben körönként min. 10 veszprémi polgár, és min. 5 veszprémi pedagógus kap lehetőséget a részvételre. Ennek során egészség felmérésben vesznek részt a projekt elején. Ezután 12 hetes jógagyakorló tréninget kapnak hetente egyszer. Motiválva vannak arra, hogy otthon is végezzék a gyakorlatokat. A 12 hét alatt 10 klubfoglalkozáson osztják meg egymással az otthoni gyakorlás tapasztalatait, és kapnak folyamatos motivációt a folytatásra. 5 alkalommal szakmai előadás keretében hallanak a résztvevők az egészséges életmód különböző tényezőiről, mint például: pihentető alvási szokások, egészséges étkezési szokások, megfelelő stresszkezelési szokások, helyes légzési szokások megtanítása, valamint a testtudatosság kialakítása. A projekt egyes szakaszainak végeztével újabb felmérés keretében dokumentáljuk a változásokat. Ebben az ELTE Pedagógia és Pszichológia Kara Egészségfejlesztési Intézete lesz segítségünkre.


A projekt átfogó célja:

Az átfogó célja: az egészséges életmódhoz tartozó általános ismeretek elterjesztése a Veszprémi lakosság körében támogató kisközösségek létrehozásán keresztül, valamint általános és középiskolai tanári csoportok bevonásával.


Konkrét célok:

Az egészséges életmódhoz tartozó életmódváltást megvalósító kisközösségek létrehozása, és folyamatos támogatása. Az iskolákban tanári csoportok megszervezése és ezekben az egészséges életmódhoz tartozó ismeretek folyamatos oktatása. Az emberiség az egészséges életmódhoz tartozó ősi tudásának modern körülményekre való alkalmazásának bemutatása és megtanítása ezen csoportokban, amely magában foglalja a következőket:

Az egészséges alvási szokások megtanítása a hormonrendszer kiegyensúlyozott működéséért.

Az mentális és a testi-fizikai harmóniát támogató étkezési szokások kialakítása, benne foglalva a megfelelő folyadékfogyasztást is.

Megfelelő stresszkezelési szokások, relaxációs eljárások megtanítása.

A megfelelő légzés, légzőgyakolatok megtanítása a nagyfokú stressz kialakulásának megelőzésére és a már kialakult stressz káros hatásainak kezelésére.

Az egészséghez tartozó testtudatosság kialakítása fizikai jógagyakorlatok segítségével.
Az egészség megőrzéséhez kapcsolódó preventív, felelősséget az egészségért felvállaló szemlélet népszerűsítése.

Primer prevenció: a kisközösségek és az iskola csoportok számára olyan gyakorlati egészségmegőrző ismeretek, és ősi tudáson alapuló fizikai mozgásformák bemutatása és non- formális keretek közötti megtanítása, amelyek a betegségek kialakulásának megelőzését szolgálják.

A természetes környezetben végzett gyakorlatok (légző, fizikai mozgás, relaxáció) népszerűsítése.

Mindezen ismeretek és gyakorlatok hétköznapi életbe való beépítésének segítése és ezzel az egészséghez tartozó szokások kialakításának ösztönzése.

A projekt keretében összesen 130 közösségi rendezvény valósul meg:
Közösségi rendezvények/Non-formális tanulási formák:

3 x 2 db bevezető ismeretterjesztő előadás

3 x 5 db szakmai előadás

3 x 12 hetes intenzív jógagyakorló tréningsorozat a veszprémi polgárok részére

3 x 12 hetes intenzív jógagyakorló tréningsorozat a veszprémi tanárok részére

30 db folyamatosan bővülő létszámú klubfoglalkozás

Egyéb közösségi haszonnal bíró programok:

• 7 db állapotfelmérés