Skip to content
Kezdőlap » Programok » JÓGAFILOZÓFIA A GYAKORLATBAN

JÓGAFILOZÓFIA A GYAKORLATBAN

A Kaivalyadham Hungary – Magyar Jóga Akadémia szervezésében

Erre a linkre kattintva látsz egy videofelvételt Bhode professzorral Csongor tolmácsolásában:

https://www.facebook.com/csongor.selmeci/videos/2446497212357271

Online 4 részes műhelyfoglalkozás R. K. Bodhe professzorral a Kaivalyadham Jógaintézet Főiskolájának tanárával angol nyelven magyar fordítással.

Shri R.K. Bodhe filozófia és szanszkrit szakon végezte az egyetemi tanulmányait. 30 évig dolgozott kutatóként a Kaivalyadham Filozófiai és Irodalmi Kutató könyvtárában. Ősi jóga szövegek fordítását vezette. Több egyetem és intézet hívta őt előadásokat, szemináriumokat tartani. Számtalan cikke jelent meg a tradicionális jógáról tudományos folyóiratokban és társszerzője számos könyvnek . A Yoga Mimamsa – a Kaivalyadham Jóga Intézet tudományos folyóirata szerkesztőjeként is dolgozott.   

A kutatási és oktatási területe magában foglalja a Jóga filozófiát, a Tradicionális jóga alkalmazott területeit, az Értékre nevelést, és az ezoterikus ismeretek filozófiai alapjait.

Bodhe professzor világos és tiszta magyarázatai könnyen érthetővé teszik a jógafilozófia elvont fogalmait. Az ősi jógaszövegek fordítójaként, az onnan áthozott tudásanyag feldolgozójaként és haladó gyakorlójaként ismert India szerte.

Hatalmas tudása van a jóga eredeti látásmódja és ezen elvek mai alkalmazásának területén. Ha komolyan gyakorolsz, és intenzív élményeket élsz át gyakorlásod során, akkor nem tudod értelmezni ezeket a megfelelő keretek nélkül. Ezeket a kereteket nyújtja át Bodhe professzor az előadásában.  

A kurzus célja, hogy a klasszikus jógafilozófia segítségével támogatást adjon a saját belső tapasztalataink megértéséhez. Tehát azoknak szól, akik tudatosan élve és gyakorolva reflektálnak a saját belső világuk változására. 

A gyakorlás során felmerülő belső tapasztalataid annak függvényében válnak támogató mérföldkövekké a spirituális utadon, hogy milyen háttérismereteid vannak az elméd és a világ működéséről. 

Ha nincsen meg ez a tudásrendszered, támogató hitrendszered a világról, akkor az átélt élmények félelmetessé, vagy éppen érdektelenné válhatnak, és nem vezetnek a kívánt változások felé. Az lesz az élményed, hogy egyhelyben topogsz nem fejlődsz, hiába gyakorolsz. 

Tehát amivel gazdagodni fogsz a kurzus során, az az a lehetőség, hogy támogató értelmezési keretet kapj a belső átéléseidhez. 

A kurzus arról fog szólni, hogy olyan módon mutassa be a jógafilozófiát, amelyet rögtön fel tudsz használni saját reflexióidhoz. 

Tehát az elkötelezett  gyakorlás, vagy a tudatosság fokozásának  elméleteként szeretnénk átadni ezeket az ismereteket.

Ajánljuk jógaoktatóknak, és komolyabban rendszeresen jógát gyakorlóknak. 

Példa a hitrendszerek (filozófia) felhasználására a gyakorlásod során: Ha szorgalmasan gyakorolsz, és megjelenik egy fájdalom a testedben, – az ülés sorén elkezd fájni a térded, akkor attól függően hogy mi az elképzelésed az emberi lényről, és a világ működéséről többféleképpen reagálhatsz rá.  Ha semmit nem tudsz a mélyebb háttérről, akkor azt mondhatod magadnak: 

– A fájdalom azt jelzi, hogy ez nem az én utam, és abbahagyod a gyakorlást! Az élet mindig kitol velem – gondolhatod – és már ez a jóga sem jön össze nekem. 

Ha azonban tudod, hogy nem vagy azonos a testeddel, akkor azt mondod magadnak: 

-A  fájdalom csak felhívja valamire a figyelmemet, amit eddig nem vettem észre. Tehát nem akadály, hanem tanító a folyamatban. 

Ha tudod, hogy benned egy isteni lény lakozik, mert a filozófia tanulmányaid során való elmélkedéseddel sikerült tapasztalatot szerezni róla, akkor a fájdalom csak egy segítő útmutatás lesz. 

Másik példa a reinkarnáció témaköre. 

Ha a nézeteidben szerepel az, hogy sokszor születtünk le a földre, és az életeken mint iskolai osztályokon haladunk keresztül, mindegyikből tapasztalati úton tanulva valamit.  Ha így gondolod, akkor a felbukkanó nehézségek akár a gyakorlásodban akár az életedben, csak olyan jelzések, amelyekből ezret kaptál már és oldottál meg magadban, és fogsz is még kapni a következő életeid során. Nem fogsz túl nagy jelentőséget tulajdonítani nekik. 

Ha viszont a hitrendszeredben nem szerepel a reinkarnáció, akkor a felmerülő nehézségek és problémák sokkal nagyobb súlyt kapnak, és eltéríthetnek a fejlődéstől. 

Az előadás angol nyelvű, a magyarra történő fordítást Selmeci Csongor fogja végezni.  A résztvevők számára 1 hónapig visszanézhetőek a felvételek.

Időpontok:

  1. 2023. december 2.- Szombat 8:45 – 10:45
  2. 2023. december 3. – Vasárnap 8:45 – 10:45
  3. 2023. december 9. – Szombat 8:45 – 10:45
  4. 2023. december 10. – Vasárnap 8:45 – 10:45

Díja: 30.000 Ft / 4 alkalom. 

Előzetes jelentkezés a jogaterapia.regisztracio@gmail.com e-mail címen. 

Jelentkezési határidő: 2023. november 30.

 „Ahol a jóga hagyomány és a tudomány találkozik.”