Trainer Profile

NAMASZTE, ÜDVÖZLÖM ! Selmeci József Csongor min. vez. jógatanár, alapító és vezető vagyok.

Selmeci József Csongor

Positiona Magyar Jóga Társaság, a Magyar Jóga Akadémia, az AHIMSZA Jógaközpont, a Jógaterápia Kft. alapítója és vezetője, a Kaivalyadham Jóga Intézet magyarországi képviselője, minősített vezető Jógatanár, vez. Jógaterapeuta, agytréner, neurofeedback konzulens, a Magyar Jógaoktatók Szövetsége elnökségi tagja
Experience26 év
My skill
szakmai tudás és tapasztalat 100%
elmélyült légkör 100%
tudatos figyelem 100%
célzott önmegfigyelés az órákon 100%
 View Classes

Selmeci József Csongor 1970.12.09 -én születtem Miskolcon. Végzettségeim: okl. közgazdász, szervezetfejlesztő szupervizor és coach, agytréner, neurofeedback tanácsadó, minősített vezető jógatanár vagyok. A jógaoktatói képzéseket az alábbi helyeken kaptam:

1. Szlovák Jógaszövetség Jógaoktatója vagyok (1998-2001)

2. Satyananda Yoga Academy of Europe (2005-2006)

2. Iyengar Jógatanári képzést végeztem (2006-2011)

3.Kaivalyadham Jógatanári és terápiás továbbképzés 2017, 2018.  

  A Magyar Jóga Akadémia tanára,  a Magyar Jóga Társaság alapítója és elnöke, a veszprémi Ahimsza Jógaközpont alapítója és vezetője vagyok. Pszichopatológiát  dr. Daubner Bélánál tanultam.

A JÓGA a nyitottságot, az élet, az ember, saját magam és a világ működésének megértését az elfogadást jelenti számomra. Jelenti még az alázattal befogadható végtelen tudást és információt, a napi gyakorlásokban megélt békét és csendet valamint a folyamatos fejlődés tapasztalatát is. Tehát az önfejlesztést és a lelki, spiritualis emelkedést.

Maga az oktatás pedig a legteljesebb szolgálat, amikor a hallgatóknak, gyakorlóknak megmutatok valamit abból a fényből, amit átélek, megtapasztalok.

1989-ben találkoztam a jógával először, majd 1993-ban kezdtem tanítani. Első tanárom Málnai Tibor volt, majd Zoltai Miklóstól is tanultam ebben az időben. 1998-2001 között elvégeztem a Szlovák Jóga Szövetség első magyarországi Jógaoktató képzését. Itt kinyílt számunkra a jóga világa, megismerhettük azokat a nagy iskolákat, akiknek a magyarországi elindulását az elkövetkező években hatékonyan tudtuk segíteni (Satyananda Jóga, Himalájai Jóga Tradíció, Iyengar Jóga), és intenzív gyakorlási élményeink lettek. Fontos elemét képezik innentől utamnak az iskola alapító jógik tanítása: Swami Satyananda Saraswati, Swami Rama, B.K.S. Iyengar.

2002-ben feleségemmel együtt beavatást kaptunk a Kriya Jógába.  

Ebben az évben augusztusban végigcsináltam a pránatáplálkozásra valóátállást, ami 33 napos böjttel közte 7 napos szárazböjttel járt. Nagyon felemelő megtapasztalás volt. (14 kg-ot fogytam egy hét alatt a szárazböjtnél.) 

2004-ben a Magyar Jóga Társaság elnöke lettem.

Számos továbbképés közben 2005-2006-ban végigjártam az Satyananda Yoga Academy Europe próba évét.

Csendes Erzsébettel megszerveztem a Magyar Iyengar Jóga Intézetet, és még ugyanebben az évben, azaz 2005-ben – B.K.S.Iyengar hivatalos engedélyével – beindult az első magyar Iyengar Jógatanárképzés előkészítése és szervezése. 2011-ben sikeres vizsgát tettem.

2011 decemberében feleségemmel Ágival és 10 jógatársunkkal indiai körúton vettünk részt, amelynek során 19 nap alatt 5300 km-t utazva bejártuk Indiai néhány fontos jóga helyszínét. Jártunk Rishikesben, Varanasziban, Tiruvannamalaiban.  2012 januárjában pedig Pune-ban részt vettünk az Iyengar család által jógatanároknak vezetett gyakorlásokon és továbbképzésen Ramamani Iyengar Memorial Yoga Institute-ban. 

Indiai meditációs táboraink során Ágicámmal (melyet 2011 decemberétől kezdtünk el tartani általában évente 3 hétben) eljutottunk Dél-India ősi, többezer éves templomvárosaiba, ahol mélyen megérintett minket a kisugárzó szentség, amelyet meditációs gyakorlásaink során kialakult érzékenységünknek köszönhetően képesek voltunk megérezni és megérteni.

Ezekben a templomvárosokban a szent terek és az energiával feltöltött murtik, azaz templomi “szinte élő” szobrok tanítottak és formáltak minket.

Ilyen helyek a következők voltak: Tiruvannamalai nagy tűz temploma, az Arunacsaleswara Síva Templom, Adi Annamalai-i régi templom, Csidambaram Sri Nataradzsa táncoló Síva éter temploma, Tanjore ősi templomvárosa, ami a világörökség része is, Madurai-i nagy templom.

A meditációs táboraink helyszíne elsősorban Arunácsala hegy lábánál fekvő Ramanasramam és Ramana Maharisi barlangjai a hegyen, valamint a szálláshelyünknek szolgáló Athiti (jelentése Otthon) Asram, aminek a vezetője Swami Hamsananda szeretett meditációs mesterünk. Kapcsolatban kerültünk a csenden kereszül Ramana Maharishi folyamatosan ott vibráló finom éteri lényével is, és részesültünk tanításaiból. 2015. tavaszán egy ősi tűzszertartáson vettünk részt a csoportunkkal, aminek papja egy sadhu (vándorszerzetes) Swami Mangalganapati volt. Tőle kaptunk az életfeladatunknak megfelelő mantrákat és egy tradicionális beavatást.

Boldog párkapcsolatban élek feleségemme Ágicával 25 éve. Lélektársai, tanítói és tanítványai vagyunk egymásnak. Hálás vagyok szüleimnek és apósomnak akik bölcs tanácsaikal támogattak minket, nyugodt, biztos, szerető családi hátteret biztosítottak és biztosítanak jelenleg is.

2006 óta  már csak a jóga tanításával foglalkozom.

Hetente 100 ember jár hozzánk jógázni, akik közül többen terápiára szorulnak. Büszkék vagyunk oktató tanítványainkra, akik ügyesen és kreatívan ferjlesztik tovább a nálunk tanuktakat. Együtt dolgozunk velük az AHIMSZA Jógaközpontban.

A Magyar Jóga Társaság alapítói tagja vagyok, amit 1999-ben alapítottunk többen. A Magyar Jóga Akadémiát pedig 2010-ben alapítottuk meg feleségemmel és 7 tanártársunkkal név szerint: Zoltai Miklós (Debrecen), dr. Pápai Gyula (Miskolc), Kővári Katalin (Budapest), Szép Ferenc (Budapest), Kovács Erzsébet (Kiskunfélyegyháza), Disztl János (Kiskőrös), dr. Szász Bernadett (New York). Ennek tanárai és vezetői vagyunk. Ez egy 5 éves oktatói alap- és továbbképzés. Ezek az oktatók sok évtizedes szakmai múltjukkal, egyéni példájukon keresztül óriási tapasztalatot tudnak átadni az Akadémia hallgatóinak. 

Részt vettem 2006-ban a Magyar Jógaoktatók Szövetségének megalapításában, aminek azóta elnökségi tagja vagyok.

2006-ban Swami Niranjantól (BSY) mantra beavatást kaptam, majd 2008-ban név beavatást.

2008-tól megjelentettük belső kiadásban magyar fordításban a Bihar School of Yoga terápiás kiadványait. Óriási sikere volt, azonban a Satyananda Yoga magyar szervezetének kérésére már nem hozzáférhetők. 

2015 augusztusában mantravbeavatási programot szerveztünk az AHIMSZA Jógaközpontban a Himalájai Jóga Tradíció beavató tanárának Rhagavendra Adigá-nak, akitől személyre szabott mantrát kaptunk. 

Nyolcszor voltam Indiában, először 2007-ben Swami Satyananda jógaintézetében és asramjában. 

Másodszor 2011-ben 2 hónapot voltunk férjemmel. Ennek az útnak az elején 18 napos körutazás volt 5300 km hosszan 10 tanítványunkkal, utána 2012 januárban egy hónapot töltöttünk tanulással és gyakorlással Pune-ban a világhírű Iyengar Jóga Intézetben. Ez idő alatt látogattuk meg a Lonavlai Jógakutató Intézetet, Főiskolát és Jógakórházat – a világhírű Kaivalyadhamot,  amivel felvettük a kapcsolatot és egy kölcsönös együttműködést valósítunk meg.

Az Akadémia terápiás szakirányon végzetteket lehetőségünk van ide kivinni és 2 hetes kurzusban továbbképezni az ottani tanárokkal. 2017. tavaszán indul az első csoport Lonavlába a Khaivalyadham Intézetbe. Dr. Sharmá-t a főiskola vezetőjét (és feleségét) 2016. tavaszán hívtuk meg az Ahimsza Jógaközpontba egy 3 napos országos szakmai továbbképzést tartani jógaoktatóknak, a téma: Patanjali Szútrái voltak. Ekkor tettük le az együttműködésünk alapjait.

Utolsó indiai utunkon 2018. 04.13-án a Kaivalyadhama Jógafőiskolán sikeres vizsgát tettünk összes eddigi jógatanulmányainkból. 
Ennek eredményeképpen a Kaivalyadhama Jóga Főiskola, Jógakórház és Jógakutató Intézet hivatalos magyarországi képviselői lettünk, büszkék vagyunk arra, hogy az Intézet szellemében a JÓGÁT eredeti, tiszta és tudományos formájában képviseljük.

A Magyar Jóga Akadémia II. évfolyamát elvégzettek számára évente lehetőséget adunk a Jógafőiskolán továbbképződni, az autentikus gyakorlatokat, kutatási eredményeket megismerni. Valamint az Ayurvéda és Jógakórházban pár hetes bentlakásos pancsakarma terápián részt venni!

Sok modern terápiás eljárást kutattam és fejlesztettem az elmúlt években. Ezért lettem agytréner, és neurofeddback konzulens, valamint betanító tanára a Rife Technológiának, a rádiófrekvenciával történő kórokozó írtásnak. Ezek a jelenlegi megértésemben a jógaetrápia modern, eszközös változatai. 

 

 

Bejelentkezés: 30/237-08380838

 

_mg_7222

_mg_2437_mg_2440

Zarándokúton Dél-Indiában

Zarándokúton Dél-Indiában: A világhírű Trimurtu szobor az Elaphanta szigeten Mumbai mellett

A farmon.

Indiában a meditációs tábor, Swami Hamsananda-val, az Athiti asram vezetőjével

288_010

Swami Hamsananda

A hegyet körbenjáró zarándokúton. Tájékoztató.

281_005

Jógafesztivál Budapesten, a színpadról tanítunk

281_009

301_018

Sharma és felesége látogatása Veszprémben

301_019 dr. B.R. Sharma  a Lonavlai Jógakutató Intézet és Jógakórház tanára

_mg_2469_mg_2444_mg_2448_mg_2450_mg_2452_mg_2454_mg_2513