Skip to content
Kezdőlap » Damanhur » Mi Damanhur?

Mi Damanhur?

Az Alpok lábánál, Torinó és Aosta között, Piedmont régió északi részén, Olaszországban létezik egy varázslatos hely Damanhur néven. A Valchiusella nevű zöldellő völgyet körülvevő, 15 kilométeres körzetben egy életteli, 600 fős nemzetközi közösség él.

Damanhur olyan szellemi közösségek szövetsége, amely saját alkotmánnyal, kultúrával, művészettel, zenével, pénzzel, iskolákkal rendelkezik és felhasználja a tudomány és a technológia legújabb eredményeit. Állampolgárai nyitottan tudják megosztani tudásukat és kutatásaik eredményét a világ más csoportjaival és kultúráival, mindazokkal, akik érdeklődnek e témák iránt. Damanhur számos központban rendez eseményeket a világ sok városában, és évente több ezer látogatót fogad, akik részt vesznek a Damanhuri Egyetem által szervezett látogatásokon, szemináriumokon, elvonulásokon és tanfolyamokon. A közösség nagy érdeklődést vált ki a tudósokból, a pedagógusokból és a kutatókból. Minden olyan érdeklődőből, akit foglalkoztat a művészet, a társadalomtudomány, a spiritualitás, az orvostudomány és az alternatív egészségügy, a közgazdaságtan és a környezeti fenntarthatóság.

Damanhurt 1975-ben alapították Falco Tarassaco, Oberto Airaudi (1950-2013) víziója nyomán. Ennek eredményeképpen Damanhur lassan felfejlődött az Egyesült Nemzetek díjnyertes, „fenntartható társadalmi modell” – értékű közösségévé.

Falco eredeti elképzeléséhez hűen Damanhur egy etikai és spirituális értékeken alapuló közösségé formálódott. A világ figyelmét azzal keltette fel, hogy a fenntartható életmód kísérleti laboratóriumává vált, megőrizve az összhangot a természettel, annak elemeivel és erőivel.

Damanhur talán legismertebb látványossága az Emberiség Templomának nevezett rendkívüli földalatti katedrális, amelyet a nemzetközi közvélemény a „világ nyolcadik csodájaként” ismer.

Miközben az egyén tehetségének kibontakoztatása a szolgálat hatékony módjaként támogatott, Damanhur lakói egyetértenek abban, hogy a közösség egésze is ugyanilyen fontos. Az egyénben összeolvad az „én” és a „mi”.
Damanhur, a spirituális út, amit Meditációs Iskolának hívunk, minden polgárt az egész életen át tartó önmegvalósítási folyamatra és az élet céljának kutatására ösztönöz.
Damanhur létrehozta saját alkotmányát, amely tartalmazza a társadalmi és szellemi együttélés alapelveit.

Damanhurban, látogatóként azt érzed, hogy a múltban, a jelenben és a jövőben jársz. Az ősi rejtélyek és a nagy civilizációk elfelejtett bölcsessége egyesülnek egy friss, technológiai tudással, amely egy fejlődő, lehetőségekkel teli jövőt eredményez.

 

Egres Katinka damanhuri bemutatófilmjét meg lehet tekinteni:

 

Damanhur feliratozott rövidfilmek:

 

 

Damanhuri előadás Tridacna Rosso, magyarországi nagykövettel: