Skip to content
Kezdőlap » Programok » DR. KAUSTHUB DESIKACHAR a VINIJÓGA mestere Magyarországon

DR. KAUSTHUB DESIKACHAR a VINIJÓGA mestere Magyarországon

  • by

„A viniyoga, a jóga holisztikus eszközeinek, mint az Āsana, Prāṇāyāma, éneklés, Mantra és meditáció megfelelő adaptációja az egyének igényeinek megfelelően, tiszteletben tartva az életkor, kultúra, vallás, filozófia, foglalkozás, fizikai, érzelmi és egyéb egészségügyi paraméterek különbségeit, amelyek minden egyes gyakorlót meghatároznak.”‘Sir’ TKV Desikachar

JÓGAMŰHELYEK magyar fordítással, minden alkalommal elmélettel és gyakorlattal!

Jelentkezés a következő linken:

https://tudastar.magyarjogaakademia.hu/products/course/vinijga-magyarorszgon?sp=1

2023. május 3. Veszprém AHIMSZA Jógaközpont 15.00 – 20.00 díja: 60 Eur

téma: A Vinijóga bemutatása – a jóga alkalmazása az egyén szintjén (elmélet és gyakorlat). A Vinijóga hangsúlyozza annak szükségességét, hogy minden egyénnek megfelelő személyes gyakorlatokat alakítsunk ki, tiszteletben tartva az életkor, kultúra, vallás, filozófia, foglalkozás, fizikai, érzelmi és egyéb egészségügyi paraméterek különbségeit. Ezen az előadáson a résztvevők megismerkedhetnek a Vinijóga történetével, fejlődésével és azzal, hogy mennyire releváns napjainkban, különösen az egészség, a gyógyítás és a spirituális átalakulás területén.

2023. május 5. Budapest, MagNetHáz, Lótusz terem 17.00 -20.00, díja: 60 Eur

téma: A Vinijóga lelke – a holisztikus szádhana (egyéni gyakorlás) felépítése. A személyes gyakorlat kialakítása a jógahagyomány egyik alapvető tanítása. Mahaṛṣi Patañjali kiemeli a személyes gyakorlat szükségességét az elme megnyugtatásához és a teljes potenciálunk eléréséhez vezető saját utunkon. Az előadáson a résztvevők megismerhetik a legfontosabb tanításokat arról, hogyan alakítsunk ki egy holisztikus személyes gyakorlatot, milyen paramétereket kell figyelembe venni, és hogyan változtassuk meg azt, ahogyan fejlődünk gyönyörű életünk különböző szakaszaiban.

2023. május 6. Budapest, MagNetHáz, Juhar terem 10.00 -17.00 (13.00-14.00 ebédszünet), díja: 100 Eur

téma: Egyetemes, mégis egyéni! A személyes gyakorlás kialakításának művészete a Vinijóga tradícióban, figyelembe véve egyéni sajátosságainkat.

A jóga egyszerre egyetemes és személyes. Bár mindenki szívesen gyakorolja a jógát, a jógagyakorlás módjában különbségeknek kell lenniük, mivel mindannyian egyedi lények vagyunk. Azonban még ugyanaz az egyén is állandóan változik és  folyamatosan fejlődik. A Viniyoga arra tanít minket, hogy tiszteljük Mahaṛṣi Patañjali alapvető tanításait, és olyan holisztikus, személyes gyakorlatokat alakítsunk ki, amelyek minden egyénnek megfelelnek a minket meghatározó egyedi tulajdonságok alapján. 

Ennek a workshopnak a célja, hogy rávilágítson az alapelvekre, hogyan lehet a jógát a különböző igényekre alkalmazni. A workshop előadást és gyakorlati foglalkozásokat egyaránt tartalmaz.

Jelentkezés: Selmeci Csongor és Ágota: yoga@yoga.hu

Jelentkezési határidő: 2023. április 25.

Dr. Kausthub Desikachar, T. Krishnamacharya & T.K.V. Desikachar klasszikus Viniyoga hagyományának utódja és jelenlegi vonalvezetője. Elismert jógaoktató, jógaterapeuta, gyógyító és spirituális tanácsadó.  Céljai közé tartozik a jóga hiteles tanításainak megosztása a modern korban, valamint a különböző gyógyítási módok közötti hídépítés a fizikai, érzelmi, szociális és spirituális egészség előmozdítása érdekében.

 
Kausthub több mint húsz éven át tanítja jóga gyakorlók és jóga oktatók  sokaságát szerte a világon, és számos tanár- és terapeutaképzést vezetett. 
Dr. Kausthub Desikachar 9 éves korában kezdett jógát tanulni tanára és édesapja, T.K.V. Desikachar vezetésével, és 13 éves korában kezdett el tanítani. 

Kausthub Desikachar és édeasapja T.K.V. Desikachar (Krishnamacharya fia és unokája)
Kausthub Desikachar Photography

Miután elvégezte a neves Pilani Birla Institute of Technology & Sciences kettős mesterképzést, elkötelezte magát a jóga tanítása és tanulása mellett, folytatva a családi hagyományt. Később, 2011-ben fejezte be doktori tanulmányait a Madras-i Egyetem Pszichológia Tanszékén, ahol kutatási témája a „Személyre szabott jógaoktatás hatása az életminőségre” volt.
Dr. Kausthub Desikachar jógaterapeutaként is dolgozik, és klienseinek átfogó és hatékony megoldásokat kínál mindenféle fizikai, mentális, érzelmi és spirituális betegségre. Klasszikus jóga- és ájurvédikus képzését, modern pszichológiai képzettségét és a hagyományos gyógyítókkal világszerte folytatott kapcsolatait ötvözi, hogy optimális és könnyen alkalmazható, szinergikus megoldásokat kínáljon a problémák széles körének enyhítésére. Gyógyítási megközelítése a jógaterápia eszközeinek széles skáláját foglalja magában, beleértve a testtartásokat (ászanák), a légzésszabályozást (pránájáma), a meditációt (dhjána), az étrendi ajánlásokat (ahara niyama), az életmóddal kapcsolatos javaslatokat (vihara niyama), a kántálást (mantra), a vizualizációt / megerősítéseket (bhavana), a speciális energetikai gyakorlatokat (mudra), a szimbolikus gesztusokat (nyasa) és az irányított önvizsgálatot (svadhyaya). 


rengeteg nemzetközi vinijóga terápiás programok
Krishnamacharya és unokája Kausthub
Yogācārya T Krishnamacharya, with Yogācārya TKV Desikachar & Dr Kausthub Desikachar
a jógi család: az édesanya (Mennaka Desikachar), aki szintén híres jógini, középen Kausthub és mellette édesapja T.K.V. Desikachar

Kausthub már korán elkezdte a jógaoktatást


Dr. Kausthub Desikachar jógaoktatóként mély és átfogó tudásáról ismert, valamint arról, hogy képes az ősi tanításokat úgy bemutatni, hogy azok hitelesek maradjanak és egyben a mai gyakorlók számára is alkalmazhatóak legyenek. Minden tanítványával tisztelettel, együttérzéssel és méltósággal bánik, és tiszteletben tartja a növekedésre és átalakulásra való képességüket. Tanításai különösen hasznosak a jógatanárok és jógaterapeuták számára, mivel segít nekik megragadni az ősi tanítások teljességét és mély meglátásait, hogy képesek legyenek azokat hozzáértő és őszinte módon alkalmazni.
Számos jógáról szóló könyv szerzője és társszerzője is, mint például „Az ászana szíve: A klasszikus jóga testtartások átfogó kézikönyve”, valamint a nagyapjáról, a nagy jóga-ácsárjáról, T. Krishnamacharyáról szóló életrajz, „A jógi jógája” címmel. 
A jógaoktatás mellett Kausthub lelkes fotós, író és költő is. Társalapítója a „Synergies in Healing” című online folyóiratnak, amely az ősi bölcsesség és a modern tudomány összekapcsolására összpontosít.