Blog Detail

Indiai utazás 2022 – Meditációs Tábor az Arunachalánál Tiruvannamalaiban és Jógaterápiás Tapasztalatszerzés és továbbképzés a KAIVALYADHAM-ban

Selmeci Csongor 2022. április 18. 0 comments 4

2022-es indiai utunkat 3 év után sokak kérésére szervezzük meg.

Az út során olyan jól ismert helyeket látogatunk meg, ahol szeretettel várnak bennünket és e helyek alkalmasak mély spirituális tapasztalatok megszerzésére, önfejlesztésre és a jóga szakmai tanulására.

India déli és középső részére látogatunk, a keleti és a nyugati partot egyaránt érintjük.

Utunk első 2 hetében felváltva érintünk szent helyeket és turista látványosságokat ezáltal könnyebben befogadhatóvá válnak a szent helyek spirituális energiái is.  Chennai és Tiruvannamalai lesznek ennek a két hétnek az állomásai. Az Arunáchala hegy, Ramana Ashram és az Athithi Ashram csendes belső terei lesznek meditációink színterei. A vállalkozó szellemű útitársakkal pedig a hajnali órákban be fogunk tudni menni az Arunachalesvara Templomvárosba, India Tűztemplomába. Ennek belső milliője és spirituális kisugárzása évezredeket fog visszarepíteni bennünket személyes múltunkba és az emberiség múltjába.  

Utunk második felében India vezető jógaintézetébe, a Kaivalyadham-ba látogatunk, ahol a jógaterápia tanulására és megtapasztalására egyaránt lehetősége lesz útitársainknak. Ez az az intézet, ahonnan a jógaterápia a 20. század elején világhódító útjára indult. A jógaterápia elterjesztése jelentős részben hozzájárult ahhoz, hogy a jóga a 21. század számára az életminőség javításának egyik leghatékonyabb eszközévé váljon. Az intézetben egyedülálló mély megértése van a jóga terápiás és haladó technikáinak, amit az évszázada tartó irodalmi és élettani kutatásokkal sikerült feltérképezniük. 

Útiterv

Dátum

Helyiség

Program

Részletek
augusztus 26. Budapest-Chennai Elrepülünk egy átszállással Indiába  
augusztus 27. Chennai Szálláselfoglalása, pihenés, étkezés Chennai hivatalosan 8 milliós, nem hivatalosan 12-14 milliós lakosságával Dél-India fővárosa a Tamil kultúra fellegvára. Azonnal belekerülünk abba a csodába amit India jelent. Mintha egy másik bolygóra léptünk volna. A pihenés és a dél-indiai finomságok megízlelése szerepel ennek a napnak a programjában.   
augusztus 28. Chennai Teozófusok kertje Adyar, Teozófus Könyvtár, Könyvesbolt A gyönyörű 100 hektáros kertben működik a keleti filozófiai rendszerek legnagyobb kutatókönyvtára. Az 5 világvallás szentélye van felállíltva a kertben. A teozófusok világközpontjában itt a parkban működik egy könyvesbolt is, ahol az itt fordított kéziratokat adják ki. A jógafilozófia, az upanisad irodalom legfőbb kiadó helye ez az Intézet.
augusztus 29. Chennai Tengerparton napfelkelte, Krishnamacharya Healing and Yoga Foundation meglátogatása A világ 2 . legnagyobb homokos tengerpartán a Chennai-i Marina Beach-en ami pont kelet felé néz, felemelő élmény reggel a napfelkelte. Ezután ellátogatunk a Krishnamacharya Healing and Yoga Foundation-be, ami a Krishnamacharya Jóga Tradíció nemzetközi központja. Itt fogad majd minket dr. Kausthub Desikachar a tradíció jelenlegi szellemi vezetője (guruja). Ő Krishnamacharya unokája. Vele tárgyalunk majd a magyarországi látogatásáról is. Az előzetes egyeztetések szerint fogunk kérni egy bemutatást és részt veszünk az ottani programban is.
augusztus 30. Chennai Dr. Agathyar Siddha Kórházának meglátogatása , Szent Tamás Katedrális és Szent Tamás apostol sírjának a meglátogatása Dr. Agathyar-ral a 2018-as Lonavlai nemzetközi jógaterápiás konferencián ismerkedtünk meg . Ez a dél-indiai gyógyászati rendszer legalább olyan régi mint az ájúrvéda, és az indai falvakban ez a leggyakoribb gyógymód. 

 

 

A Szent Tamás Katedrális-ban őrzik Szent Tamás apostol testét, aki a Krisztus utáni I. században térített itt India déli részén. A kereszténység Ő általa tehát 2000 éve van jelen Dél-Indiában. Ez a csodálatos gótikus fehér márvány katedrális a Chennai-i tengerparton áll, és a keresztény kultúra világörökségének része, mert a megmaradt három apostolsír egyike itt található. Állandó zarándokhely, ahol a kereszténység és a hindu kultúra csodálatosan fonódik össze. 

augusztus 31. Chennai Tiruvannamalai Megérkezés Tiruvannamalaiba az Athithi ashramba, szállás elfoglalása, Ramana Ashram meglátogatása. Tiruvannamalaiba India egyik legnagyobb zarándokhelyére érkezünk, az advaita védánta filozófiai rendszer egyik központjába. Itt található az ősidők óta szentnek tartott Arunáchala hegy – amelynek neve azt jelenti, hogy “Átjáró a Szent Csendhez”. A hegyet erőteljes spirituális kisugárzása miatt magának Sívának tartják. 

 

 

 

Ezen a helyen élt Indiai XX. századi történetének egyik legnagyobb szentje Ramana Maharishi. Az Ő általa megtapasztalt spirituális magasságok lehetővé tették számára, hogy a csendes jelenlétével tanítson. A spirituális keresők legszemélyesebb kérdéseire Ramana csendes jelenlétében szavak nélkül érkeztek meg a válaszok. Ez a jelenség ma is zajlik, mert ashramjában erősen érezhető a jelenléte.  

Megszállni az Athithi Ashramban fogunk. Ez egy tradicionális hindu ashram, vándorszerzetesek (szádhuk) szükségleteit látja el. Kivételes lehetőségként, személyes kapcsolataink miatt tudunk itt szállást kapni. Szvámi Hamszananda az ashram vezetője nagy tiszteletben álló meditációs mester az Advaita Védánta – magyarra fordítva: a kettősség nélküli teljes tudás – vonalon, amihez Ramana Maharishit a leginkább kötik. Alkalmunk lesz vele is gyakorolni.  

szeptember 01. – 09.

.

Tiruvannamalai Meditációs tábor Tiruvannamalaiban, az Arunáchala hegyen, a Ramanashramamban és a Arunachaleswara nagytemplomban Arunáchala hegy – amelynek neve azt jelenti, hogy “Átjáró a Szent Csendhez”. A hegyet erőteljes spirituális kisugárzása miatt magának Sívának tartják. 

 

 

A hegy spirituális vonzása miatt épült ide több ezer évvel ezelőtt az Arunachalesvara Templomváros. Ez India TŰZTEMPLOMA. Zarándokok ezrei látogatják naponta, akik már a hajnali órákban megérkeznek. A templomba is be fogunk tudni látogatni, hogy részt vehessünk a szertartásokon. és átéljük azt az erőteret, ami ott jelen van. 

szeptember 10 Tiruvannamalai – Chennai Utazás vissza a délutáni órákban Chennaiba Ezen a napon bepakolunk és visszabuszozunk Chennai-ba, hogy másnap a hajnali órákban Mumbaiba repüljünk. 
szeptember 11. Chennai – Mumbai, Mumbai Lonavla Átutazás Lonavlába, Indiai nyugati partjára repülünk. Ez a napunk utazással fog eltelni, de délutánra megérkezünk a Kaivalyadhamba, Lonavlába.  
szeptember 12. – 18. Lonavla A csoport egyik fele: Jógaterápia és Panchakrma program a résztvevőknek Akik nem tanultak még a Magyar Jóga Akadémián, ők ebbe a csoportba tudnak részt venni. Saját bőrünkön megtapasztalhatják azt a jógaterápiás és áyurvédikus kezelésrendszert, ahová Indiai vezetői is járnak. 
szeptember 12. – 18.  Lonavla A csoport 2. fele: Jógaterápia továbbképzés A Magyar Jóga Akadémia volt hallgatóinak ha már az I. évet legalább befejezték lehetőségük van részt venni ezen a héten egy jógaterápiás továbbképzésen, amit az Intézet főiskolájának tanárai és gyakorló jógaterapeuták tartanak. 
Szeptember 19. – 24. Lonavla Jógaterápia és Panchakarma program a csoport mindkét felének.  Itt most összevontan az összes útitársunk a Jógaterápia és Panchakarma programon tud részt venni, mert nekünk Ágicával megkezdődik a továbbképzésünk tanárunkkal Sri O. P. Tiwarival, így el leszünk foglalva.
szeptember 24. Lonavla – Mumbai Hotel Mumbaiban Csomagolunk és Mumbaiba utazunk taxikkal. 
2022. 09. 25. Mumbai – Budapest Hazarepülés Megérkezés Budapestre. 
 

Az út teljes időtartama 32 nap.  Azonban van lehetőség csak az út első felében a Dél-Indiai Meditációs Táborban részt venni, vagy csak az utazás második felében a Lonavlai Jógaterápiás programon részt venni.  

Utazás díja:

A teljes időtartamra, augusztus 26. – szeptember 25: 2.100 € + repülőjegy + vízum / fő.  

Dél-Indiai Meditációs Tábor az Arunachalánál, augusztus 26. – szeptember 11: 1.000 € + repülőjegy + vízum.

Jógaterápiás tapasztalatszerzés és továbbképzés a KAIVALYADHAM-ban, szeptember 11-25.:

A Magyar Jóga Akadémián végzetteknek van lehetősége 1 hét jógaterápiás továbbképzésen részt venni az első héten amelyet az Intézet főiskolájának a tanári kara és  gyakorló jógaterapeuták fognak tartani. A 2. héten a csoportnak ez a része is Jógaterápia és Panchakarma programon vesz részt az Intézet Egészségügyi Központjában és Jógakórházában, így a gyakorlatban is megtapasztalhatják a jógaterápia hatását: 1.300 € + repülőjegy + vízum. 

Más résztvevőknek, akik nem tanultak a Magyar Jóga Akadémián két hét Jógaterápia és Panchakarma program lesz az Intézet Egészségügyi Központjában és Jógakórházában. Így saját bőrükön fogják tudni megtapasztalni a jógaterápia és az Áyurvéda együttes hatását India vezető jógaterápiás központjában: 1.200 € + repülőjegy + vízum.

 

A díjak magukban foglalják: az indai programok díját, az Indián belüli költséget, szállást, riksával, kisbusszal történő utazásokat, napi két-háromszori étkezést, belépőjegyeket.

A díjak nem foglalják magukban: A fényképezőgépek és kamerák használatáért felszámolandó illetéket, a repülőjegylemondási biztosítást és a program szerinti étkezéseken túli étkezéseket, üdítőket, palackozott vizet vagy egyéb fakultatív programokat és a költőpénzt.

Szállások:  2 ágyas szobákban,  3*-os szállodákban, az Athithi ashramban Tiruvannamalaiban, és a Kaivalyadhamban. 

Jelentkezési határidő: 2022. június 11. szombat. 

Jelentkezés menete:
A jelentkezés a yoga@yoga.hu emailen történik. Ezek után online megbeszélésen tisztázzuk az összes felmerülő kérdést.

Ennek időpontja: 2022. június 13. hétfő 20.00-ra. Zoom link: https://us02web.zoom.us/j/5121437530

 

Ezután válik véglegessé a jelentkezés.  Ekkor a repülőjegy árát és 50 % előleg befizetését kérjük. A fennmaradó összeg a kiutazás előtt 2 héttel kerül kiegyenlítésre.

 

A lemondás:

Az út lemondása esetén a repülőjegy ellenértékének visszatérítésével kapcsolatban a légitársaság szabályzata az irányadó. Repülőjegy lemondási biztosítás köthető, ebben az esetben a repülőjegy ára visszaigényelhető, ebben tudunk segíteni. A velünk utazó útitársaknak nem szükséges igénybe venni az Indiára ajánlott oltásokat, mert két jól bevált eljárással a ClO2-al és rádiófrekvencia terápiával hatékonyan tudunk segíteni az esetlegesen fellépő hasmenések és más fertőzések leküzdésében.

 
Hasznos tudnivalók:
Az útra elsősorban olyan résztvevők jelentkezését várjuk, aki évek óta jógáznak, vagy maguk is jógaoktatók. Mivel az út első felében ősi szent helyeket látogatunk fontos, hogy lelkileg mindenki felkészüljön az itt átélhető élmények befogadására. A felkészülést személyes és ONLINE összejöveteleken segítjük, amelyeken a részvétel elengedhetetlen feltétel az utazáshoz.
Ezek időpontját közös egyeztetéssel határozzuk meg. Az úton való részvételhez az előzetes spirituális gyakorlás alapvető. Az útra komoly jelentkezők jelentkezését várjuk, akik az utazást saját belső fejlődésük állomásaként tekintik és egyúttal elköteleződésüket fejezik ki vele a jóga és India felé.
 
Tartsuk tiszteletben a helyi szokásokat. A csoport vegetárius étrendet fog követni az utazás alatt.
 
Hogy a dolgok mélyére láthassunk, az egész út idejére azt javasoljuk, hogy minden résztvevő tartsa magát a hinduk tízparancsolatához, mely mindössze négy alapszabályban fogalmazódik meg
 
„Tartózkodás mindennemű hús, hal és tojás fogyasztásától, 
tartózkodás a szerencsejátékoktól, 
tartózkodás az alkoholfogyasztástól, és 
tartózkodás a kicsapongó nemi élettől.”
Forrás: indiaiutazas.com

További információ és jelentkezés: Selmeci J. Csongor +36302370838, yoga@yoga.hu

Jóga gyakorlói múlttal  nem rendelkező utazni vágyókat, ha nem családtagja egy utazónak (akinek van jóga múltja), akkor nem áll módunkban magunkkal vinni.

Őket, az India iránt érdeklődőket szeretettel vár útjain Leveles Zoltán. Sok érdekes infomáció és az utak részletei is megtalálhatók gyönyörű honlapján: http://indiaiutazas.com/

Érdekes feljegyzések  a készülődéshez:

Utazási lista: 

Utazási lista Indiához

Gyógyszerek, elsősegélycsomag:

Gyógyszerek, elsősegély csomag indiai utazáshoz

Oltások és India:

India oltások tekintetében: pro és kontra

Elektromos csatlakozás Indiában: 

India konnektor átalakító

 

Pénzhasználat, pénzváltás Indiában: 

Pénzváltás, valuta és bankkártya használat indiai utazás során

 

Kaivalyadham Jóga Intézet főtere
Athithi Ashram Meditációs Termének főoltára és Szvámi Hamszananda a reggeli szertartáson
Tiruvannamalai – Arunachalesvara Templom Város főszentélye.
Dr. Kausthub Desikachar – Krishnamacharya unokája a 2019-es látogatásunk alkalmával.
Dr. Kausthubbal.
Az Arunachala hegy és a Templomváros
Chennai-i Marina Beach
Adyar, Teozófusok Könyvtára
Arunachala Shiva és a Templomváros
Adyar – Teozófusok Könyvtárának múzeuma
Athithi Ashram bejárata
Adyar, Teozófusok kertje
Ramana Maharishi és az Arunachala
A Szent Tamás katedrális
Ramanashramam – Ramana Maharishi ashramjának főbejárata
A Ramanashramam főtere a nagy fával
Ramana Maharishi sírtemploma – Szamádhi-ja
Lonavla – Kaivalyadham – utcarészlet a gyönyörű növényzettel.
Lonavla – Kaivalyadham – az Élettani Kutatóintézet épülete

Kategóriák