Blog Detail

Kaivalya Sadhana – Egyénre szabott spirituális gyakorlás

Selmeci Csongor 2020. szeptember 9. 0 comments 1

(kaivalya – felszabadulás, szádhana – spirituális gyakorlás)

A program ayurvédikus és többféle jógaterápiás állapotfelmérést követően kialakított, egyénre szabott, folyamatosan ellenőrzött és támogatott otthoni gyakorlási rendszer, melyet Selmeciné Ágota és Selmeci Csongor a Magyar Jóga Akadémia vezetői és a Kaivalyadham Jógaintézet magyarországi képviselői dolgoztak ki és vezetnek.

A személyessé tétel folyamata

A személyes Kaivalya Szádhana programot a következő felmérések alapján fogjuk összeállítani és elindítani:

 1. ayurvédikus állapotfelmérés,
 2. pulzus diagnosztika,
 3. agytréner állapotfelmérés,
 4. mandala színezés és értelmezés
 5. jógaterápiás állapotfelmérés,
 6. számítógépes kognitív felmérés (agyi reflex felmérés)
 7. légzéskapacitás és stressz felmérés a Kaivalyadhama Jógakutató Intézet terápiás eszközével

A kiértékelés után mindenki írásban kapja kézhez az egyénre szabott gyakorlási programot.

A Kaivalya Szádhana program napi szintű otthoni gyakorlást jelent. A gyakorlási időt egyénileg, közösen megbeszélve fogjuk beállítani. A gyakorlási program ellenőrzését és folyamatos továbbfejlesztését a hetente e-mailen elküldött gyakorlási beszámolók alapján és a havi találkozókon való megbeszélések alapján fogjuk végezni.  A program tartalmazza a tudatatalattiból felmerülő lelki blokkok tudatos és jógaterápiás kezelésének elsajátítását is. Minden alkalommal része lesz az összejöveteleknek a pozitív képeken alapuló mentális jövőépítés meditációban, vagy jóganidrában. 

HelyszínAHIMSZA Jógaközpont, Veszprém, József Attila u. 9. 

Időpontok (minden alkalommal 10.00 – 18.00 –ig):

2021.01.31. vasárnap 

2021.02.21. vasárnap

2021.03.14. vasárnap

2021.04.25 vasárnap

2021.05.16.vasárnap

A program díja: 20.000 Ft, alkalmaként.

A díj magában foglalja:

 •  a vegetárius, szattvikus ebédet;
 • az oktatást; az előadásokat;
 • az állapotfelmérések eredményeinek kiértékelését,
 • ez alapján a személyre szabott gyakorlási program elkészítését
 • a kiadott jegyzetek költségét.
 • a gyakorlatsor folyamatosa változtatását a bekövetkezett fejlődésnek megfelelően.

A szállás a veszprémi jógateremben a program előtt és utáni éjszakán is ingyenes.

A találkozási alkalmakon közösen fogunk gyakorolni, előadásokat tartunk a felhasznált technikák jobb megértéséhez a Kaivalyadham Főiskola és Kutatóintézet tananyaga és kutatásai alapján, ami az ősi jógaszövegek mély megértésén nyugszik. A korábban felsorolt technikákat minden alkalommal gyakoroljuk, elmélyítjük és tovább fejlesztjük.

Az alkalmazott technikák és ismeretek

A program tartalma a következő területeket foglalja magában:

 • ászanák,
 • pránajámák,
 • satkarmák,
 • bandhák,
 • mantrák,
 • relaxációs gyakorlatok és jóga nidra,
 • koncentrációs gyakorlatok,
 • meditációs gyakorlatok,
 • táplálkozási tanácsok,
 • életviteli tanácsok
 • önismereti technikák
 • saját lelki blokkjaink tudatosításának és feloldásának a módszere 

A Kaivalya Szádhana program várható eredményei 

 1. Elmúlnak a kisebb – nagyobb egészségügyi problémák.
 2. Megjavulnak a rendezetlen életvitel során elromlott emberi kapcsolatok.
 3. Képes lesz felismerni saját tehetségeit, ezek mentén átszervezi a napi tevékenyégét hogy ezeket felhasználja a mindennapokban és így kreatív új ötleteket és lehetőségeket nyisson saját maga előtt.
 4. A rendszeres és biztonságos gyakorlás által létrejövő benső átalakulás lehetővé teszi, hogy hosszú távon is helyesnek bizonyuló döntéseket hozzon, megtalálja életfeladatát, mely által létrejön egy fokozatosan mélyülő önelfogadás.
 5. Megerősödik benne az az érzés, hogy az életben a saját helyére kerül. Azt teszi, ami a dolga és dharmikus feladata. 

Képzés vezetői

Selmeciné Bogdán Ágota és Selmeci József Csongor a Magyar Jóga Akadémia alapítói és vezetői, több mint 28 éve oktatnak jógát.

Diplomájuk van közgazdaságtanból és alkalmazott pszichológiából, számos jógatanári képzés oklevelével rendelkeznek. Így a Szlovák Jóga Szövetség nemzetközi jógatanári 4 éves képzése, Iyengar Jógatanári képzés, Satyananda Európa Jóga Akadémia részképzése.

A Magyar Olimpiai Bizottság felkérésére országos jógakutatásokat vezettek 2013-tól több egyetem részvételével, amely során a rendszeres jógagyakorlás rendkívüli élettani és pszichológiai hatása bizonyítást nyert.

A sors kegyéből tanulmányaik és munkájuk jutalmául kapcsolatba kerültek a Kaivalyadham Jógaintézettel, amely kutatóintézet kórház és főiskola egyben és amelyet India szerte egyszerűen csak a „Jóga Forrásának” tekintenek.

Az intézetben végzett tanulmányaik sikeres lezárása eredményeképpen a 2017 – 18 -as években elnyerték az intézet magyarországi képviseleti jogát.

2019 őszétől az Intézet nagyhírű vezető tanára Shri Om Prakash Tiwari, az Indiai Jóga Szövetség alapító és elnökségi tagja, az első jógakórház, és jógafőiskola vezetője személyesen tanítja őket a haladó jógagyakorlás energetikájának megértésében a pránájámán keresztül.

2020 nyarán beavatást kaptak a DAMANHURI Élőközösség tanításaiba, amely elveszett ősi civilizációk spirituális hagyományainak a mai modern világ életvitelével integrált ötvözete. Így ez a tanítás – Spirituális Fizikai – néven vált ismertté a nyugati tanítványok körében. A gondolat teremtő erejének és a mögötte lévő szakrális, lelki és mentális folyamatoknak a mély megértését adja. Eszközt ad a körülöttünk és bennünk lévő látható és láthatatlan világ – spirituális ökoszisztéma – befolyásolására.

A házaspár több mint egy éve a damanhuri modell alapján alapított spirituális élőközösségben él.

A program vezetőinek több éves gyakorlata van abban, hogy a gyakorlókat otthonos és meleg, szeretetteli légkört biztosítva átvezessék az egyéni korlátaikon, félelmeiken és ezzel lehetővé tegyék a gyakorlás során végbemenő mély személyiségváltozást.

A Kaivalyadham Jógaintézet

Ebből az Intézetből indult el a JÓGA indiai társadalomban való elterjesztése az 1920-as évektől kezdve, amikor a ma ismert jógarendszerek még nem alakultak meg. Az Intézet a mai napig India Kormánya által felkért és megbízott felelőse a JÓGA tudománya eredeti formájában való tisztán tartásának, amelyet az ősi szövegek pontos és gondos fordításával és kiadásával és az ez alapján végzett élettani kutatások publikálásával valósítanak meg.

Erre az alapra épült rá India első jógakórházának és első államilag elismert jógafőiskolájának megalapítása az 1950-es években.

Mára az Intézet az Indiai Kormány Nemzeti Kutató Intézete lett. Az Indiai Parlament a JÓGA terén elvégzett rendkívüli munkája eredményeképpen a Kaivalyadhama Jóga Intézetet  2007 -ben a Nemzeti Örökség részévé nyilvánította!

A Damanhuri Élőközösség

A Damanhuri Élőközösség Európa és a világ egyik legnagyobb spirituális alapokon szerveződött élőközössége, amit egy rendkívüli képességű tanító Oberto Airaudi alapított 1975-ben. Mára már több mint 600 ember él a közösségben és 4 földrészen számtalan közösség követi a DAMANHUR által kialakított gondolkodási iskolát. Az iskola jellemzője a pozitív gondolkodáson alapuló egymás maximális elfogadásán alapuló közösségi életvezetés, amely eszköz az egyéni spirituális fejlődésre és az emberiség harmonikusabb, természettel együttélő jövőjének kialakítására.

A programra jelentkezés és érdeklődés: Selmeci Csongor a +36 30 237 0838 telefonszámon
és a yoga@yoga.hu e-mail címen lehetséges.

Kaivalyadhama – Jógafőiskola – Jóga és Ajurvéda kórház- Jógakutató Intézet

Kategóriák