Blog Detail

Gabonaételek, receptek

Viczián Zoltán 2012. december 3. 0 comments 0

Gabonaételek

Zöldséges barnarizs fokhagymás tofuval, zöldsalátával

 A rövid, hasábra vágott zöldségeket (répa, káposzta, zeller, paprika, paradicsom stb.) kevés olajon és vízben megpároljuk (párolás alatt fűszerezhetjük vegetával, borsikafűvel, pirospaprikával stb.). A barnarizst külön megfőzzük, forró vízbe öntjük a rizst, a víz mennyisége ötszöröse legyen a rizs mennyiségének (a rizst nem áztatjuk be, és ne a hideg vízzel együtt kezdjük főzni!) és 45 percig főzzük, amíg a vizet teljesen fel nem veszi.

Amikor kész összekeverjük a rizst és a zöldségeket.

A tofut kockázzuk, fokhagymával megszórva állni hagyjuk, majd kevés olajon megfuttatjuk.

A salátát készíthetjük nyers uborka, hagyma, fejessaláta felhasználásával, citromlével, kevés mézzel, esetleg fodormentával fűszerezhetjük. A Zöldséges rizst tálaláskor formázzuk, mellé tesszük a tofut, és a salátát, majd petrezselyemzölddel, magvakkal megszórva kínáljuk.

 

Barnarizs helyett a gabona lehet köles (főzési idő 40 perc), hajdina (f. idő 15 perc), búza (f. idő min.1 óra), hántolt árpa (f. idő 1 óra), zabpehely (10 perc). Vagy ötszörös mennyiségű víz.

Mindig olajos forró vízbe tegyük a gabonát, mellé a komplettálás (teljes értékűség) miatt együnk párolt és nyers zöldséget is, magvakkal (dió, mandula, szezám, mák stb.)

 

Tejszínes kölesdesszert (4 főre)

 

1 bögre köleshez 4 bögre víz, kevés só kell. A kölest megmossuk és megfőzzük (40 perc).

További hozzávalók: 2 dl tejszín, 2 ek szőlő-, vagy gyümölcscukor, vagy méz, 1 cs vaniliáscukor, 5 dkg. mazsola, 8-10 kanál lekvár (vagy helyette beáztatott aszalt gyümölcs, amit pépesítünk). A tejszínt habbá verjük és a megfőzött köleshez hozzákeverjük. A tetejére tesszük a lekvárt, és a mazsolát.

 

Bazsalikomos hajdinakása

 

A hajdinát ötszörös mennyiségű vízben (olajos forró vízbe öntve) 15 perc alatt gyakori keveréssel puhára főzzük. A vízben ízesítjük sóval, vegetával ízlés szerint a kedvenc fűszereinkkel. Paprikából, paradicsomból, hagyma, fokhagyma, bazsalikom, csipet fehérbors hozzáadásával lecsót készítünk. Összekeverjük és a végén fokhagymázzuk.

Zöldként adható hozzá kockára vágott cukkini, vagy uborka, vagy padlizsán, amiket citromlével és fodormentával fűszerezünk. Zellerzölddel, petrezselyemmel, kaporral megszórva színesítjük, szezámmaggal, kevés szotyival megszórhatjuk a tetejét tálalás előtt. Ízesíthető még gabonakolbásszal.

 

A hajdina kevés szénhidrátot tartalmaz, könnyen emészhető. Piramis alakú, sok energiát tárol. Az érfalakat erősíti, rugalmassá teszi. A magas vérnyomást csökkenti. B-vitamin forrás, jó az aminosav összetétele, magas a fehérjetartalma, gazdag a nyomelemekben.

 

Gabonafasírt

Hozzávalók: 1 csomag zabpehely, 1 csomag vegyes pehely, ½ kg vegyes zöldség (amit nyersen belereszelünk, vagy kockára vágva pároljuk), 1 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, bazsalikom, borsikafű, majoranna, köménymag, vegamix, só, piros paprika, petrezselyem és zellerzöld.

 

A gabonákat az előző utasítások szerint kása sűrűségűre főzzük. Belekeverjük a zöldséget, hagymát, fokhagymát, és a fűszereket. Ha nem áll össze, akkor zsemlemorzsával, vagy zabkorpával, vagy zabpehely liszttel sűrítjük. Gombócokat formálunk, morzsában meghempergetjük, pogácsára formázzuk és forró olajban kisütjük. Egyszerre keveset, hogy ne essen szét.

Leave your thought

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Kategóriák