Skip to content
Kezdőlap » Damanhur » Személyes történetünk ami Damanhurba vezetett

Személyes történetünk ami Damanhurba vezetett

Társadalmi,  szociológia és etikai változásokat látva évek óta foglalkoztat minket egy élő közösség létrehozásának a terve. Mint nemzetközi kapcsolatokkal rendelkező, gyermek nélkül élő pár, sok információ jutott hozzánk ilyen közösségekről. Sok-sok jógázó, jógaoktató barátunkkal és az egykori Magyarok Szövetsége Egészségügyi Tagozatának és Veszprém Megyei szervezetének tagjaival beszélgettünk 2008 és 2011 között erről a témáról, de semmilyen konkrét kezdeményezésbe még nem fogtunk bele. Mivel a jógában és a pszichológiában jártasak vagyunk, tudtuk azt, hogy mennyire összetett dolog egy élő közösség létrehozása. Folyamatosan értesültünk is a nem túl kedvező magyar tapasztalatokról. Gyakorlatilag közös spirituális háttér nélkül lehetetlen jól működtetni egy emberi közösséget.

Közösségi élet – Ashram élet

A jóga hagyományai szerint az ashramok mindig guruk köré szerveződnek, ahol a mesterek határozzák meg az ashram életvitelét, a lakók elfoglaltságát és szellemi törekvéseinek irányát. Ez sok esetben önállótlan és segítségre szoruló emberek gyülekezetévé teszi az ashramokat. Tisztelet a kivételnek! Sok ilyen ashramot volt módunk meglátogatni az elmúlt években. Úgy gondoljuk, hogy ez a modell már idejétmúlt. Az egyéni törekvéseket nagyon hatékonyan ki tudja egészíteni egy támogató közösség jelenléte. Még abban az esetben is, ha az egyéni ember oly magas szellemi szinten is van, mint a jógik és a guruk.

2012-ben visszaérkezve meditációs táborunkból az Arunachala lábától Tiruvannamalaiból, fogalmazódott meg bennünk az a gondolat, hogy nincs mire tovább várnunk, kezdjük el magunkban megálmodni az eljövendő közösséget. Rá néhány hétre egy baráti pár beszélt meglévő területükről Zircen, és felkínálták ezt a területet egy jövőbeli közösség kialakításának céljából. Innentől velük együtt folytatódott a tervezgetés és álmodozás.

Damanhur előzményei

Damanhúr - Az emberiség jövőjének laboratóriuma

Damanhúr – Az emberiség jövőjének laboratóriuma

2013 év elején az egykori Magyarok Szövetsége helyi csoportja hívta fel figyelmünket a “Damanhur – Álomból valóság” című kisfilmre, amelyből egy nagyon izgalmas társadalmi kísérletet ismerhettünk meg, hála a film készítőjének, Egres Katinkának. Többször megnézve a filmet, fölvetődött az ötlet, hogy komolyabban meg kéne ismerni a közösséget és az együttélésük modelljét. 2014 nyarán a zirci baráti párral négyen meglátogattuk Damanhurt egy 3 napos látogatói programra befizetve. Az élményeink nagyon sokrétűek voltak és hetekig dolgoztuk fel őket. Megállapítottuk, hogy Damanhur 3 nap alatt nem megismerhető. Azonban amit láttunk, hitelesnek, emberinek és követhetőnek látszott.

2015 nyarán már 15-en látogattuk meg a közösséget egy ugyanolyan 3 napos látogatói program keretében. Párommal mi már másodszor jártunk kint, mindenki más először látta Damanhurt. A 3 napos ottlét alatti beszélgetések a látogatói program csoportvezetőivel, a programok szervezésének a rugalmassága és az átadott információk, valamint az utolsó napon a mezőgazdasági nucleo megtekintése még mélyebben megérintettek bennünket. Hazajövetelünk után megfogalmazódott bennünk a damanhuri szellemiséghez való közelebbi csatlakozás igénye. Szeretnénk jobban megismerni mindazt, ami a damanhuri közösséget azzá tette, aminek most a világ ismeri.

Hogy mi Damanhur, az nagyon nehezen megfogalmazható. Ezen az oldalon szeretnénk magyarul közzétenni mindazt, amit ők maguk írnak le saját magukról angolul a http://www.damanhur.org/ honlapon. Mindenekelőtt a Damanhuri Alkotmány magyar fordítását tesszük közzé, amely a közösség együttélésének és napi munkájának alapdokumentuma. A továbbiakban a főmenüpontok és almenüpontok szövegeinek magyar fordításai és damanhuri képek fognak felkerülni, mivel az elmúlt hetekben megkaptuk ehhez a közösség hivatalos engedélyét.

Köszönetnyilvánítás

Hálás köszönetet szeretnénk mondani Tridacna Belladonnának, aki Damanhur magyarországi nagykövete és lehetővé tette a vezetőkkel egyeztetve a magyar felület létrejöttét. Továbbiakban hálás köszönet illeti Krajnyák Tibort, aki az elmúlt 4 hónapot Damanhurban töltötte és kulcsszerepet játszott és játszik a damanhuri közösség vezetőivel való egyeztetés folyamatában, valamint a damanhúri szakkifejezések magyar terminológiájának megalkotásában.

A honlap fordítását Rőczey Gergely készítette el, aki a Magyar Jóga Társaság Egyesület veszprémi irodájának munkatársa. Ennek lektorálása és korrektúrája folyamatosan zajlik és az elkövetkező hetekben ide fognak felkerülni a fordítások szövegei.

Az oldal célja, hogy a magyar embereket közelebb vigye azokhoz a spirituális, társadalmi és technikai innovációkhoz, amelyeket ma Damanhúrként ismerünk.

Megjegyzés: a speciális damanhuri szakkifejezéseket nem magyarázzuk külön-külön. A később felteendő szövegekből azok értelmet nyernek.

Selmeciné Bogdán Ágota – Selmeci J. Csongor