Damanhuri Közösségépítő Iskola Magyarországon

Európa legnagyobb élőközösségének, Damanhurnak gyakorlati tudása már Magyarországon is hozzáférhető. 2017 novemberében indul a Közösségépítő Iskola.

Közösségépítő Iskola

DAMANHURI Szövetség

damanhur közösségépítő iskola 1

Damanhur Közösségépítő Iskola

Damanhurnak negyvenéves tapasztalata van a közösségi együttélésben és a társadalmi modellek különböző alkalmazási módjaiban. A Közösségépítő Iskola hároméves képzés, amely damanhuri tapasztalatokból és más közösségek tapasztalataiból lett összeállítva. Az a célja, hogy átadja azokat az elveket, modelleket és inspirációkat, amelyek segítenek megismerni a közösségi együttélést és meglátni a lehetőségeket az együttélésben a kollektív és egyéni fejlődés eszközeként.

‘Az együttélés művészet’, ahogyan Falco Tarassaco (Oberto Airaudi), Damanhur megalapítója tanítja. Az együttélés elveszett archetípus, amely képességet az emberi lények elvesztettek, és így fejlődésük lelassult és erejüket elveszítették. Még birtokunkban van az árnyéka ennek az elveszett archetípusnak, és ez alapján vissza tudjuk állítani, valódi művészetté alakítva át az együttélés megtapasztalását.

Damanhur 40 éves tapasztalatában, a kialakulásának kezdetétől számítva növekedett a közösség és ezért különböző típusú együttélési módokat élt, és alakította ennek változását az éppen aktuális jövőképnek megfelelően. Ez az élmény lehetővé teszi számunkra, hogy egy olyan tanfolyam keretében importálhassuk ezeket a modelleket és ezeket a tapasztalatokat, amely elméleti részekből és az együttélés gyakorlati megtapasztalásából áll. Sok tárgy fogja úgy bemutatni az együttélést, hogy ez bennünk fejlődést segítő és művészi úttá alakuljon át, mint pl. az „ Kapcsolati Dinamikák” és a „Kommunikáció” tárgyak.  Ezek az ismeretek nem csak kulcsokat biztosítanak a konfliktusok kezelésére, hanem felépítik a minőségi és boldog élet modelljét.

Korszakváltás idején vagyunk: az individualizmus korának vége. Az új, megszülető valóság az emberi csoportok: mind a munkahelyen, mind a magánéletben az egyéni világaink egymáshoz kapcsolódva harmóniában haladnak a siker felé. Olyan csoportok, mint például a Google, az Apple, stb., amelyek már nem függenek a vezetőktől, és együtt haladnak a megvalósítás útján. Ez a korszakváltás újra előtérbe helyezi a női minőségeket, és irányítja az átmenetet a piramisszerkezetek hierarchiája felől, az organikus szervezetek egyenlőségen alapuló működése felé. Még a tudomány fejlődési irányai is, amelyek korábban a specializálódásról és az analizálásról (elemekre bontásról) szóltak, ma már az integrálásról (az egységben látásról) szólnak (pl. a genomkutatás), és beszélnek a kollektív emlékezetről, a morfogenetikus tér létrehozásáról.

Ahogyan sok tudós mondja, egyik közülük Bruce Lipton, ami régebben az egyéniség volt, az ma a hálózat, és mindenhol, minden szinten mindenkinek szüksége van a kapcsolódásra: ez egy alapvető szükséglet.

Bármilyen felébredt igény, divat, szükség, lehetőséget teremt a találkozásra, hogy értelmesen meglovagolhassuk ezt az új társadalmi és spiritualitás paradigmát. „Iskolázva” kell lennünk, figyelembe véve, hogy az oktatás latin szava az „educere” azt jelenti, elengedünk valamit, nem csak hozzáteszünk. Vagyis, hajlandónak kell lennünk feladni azt, akik vagyunk, azért, amivé válhatunk, ahogy Albert Einstein mondta. 

Az információn alapuló korábbi kultúra mostantól az érzés kultúrájává válik, Damanhurban ez azt jelenti, hogy szeretettel tanítasz és megérted, hogy át kell élned. Várunk Rád!

damanhur közösségépítő iskola 2

damanhur közösségépítő iskola 2

A magyarországi képzés

Az Iskola első évének részletes programja itt látható!

Az Iskola 3 éves és évente 4 x 4 napból áll, amikor a damanhuri tanárok Magyarországra érkeznek. Egy alkalommal 1-2 tanár érkezik, hogy speciális témákat tanítson a tantervnek megfelelően. A cél, hogy a teljes tapasztalatát átadják a damanhuri közösség szervezésének és felépítésének minden kapcsolódó háttérinformációval és szükséges készséggel együtt.

A képzés a damanhuri elveknek megfelelően teljesen gyakorlati, a tanulás egy közösség működésének modellezése mentén történik.

Időpont és helyszín

A Damanhuri Közösségépítő Iskola Magyarországon 2017 novemberében indul Veszprémben, az AHIMSZA Jógaközpontban (Veszprém, József Attila u. 9.).

A képzés időpontjai a következők:

  • 2017. november 3-6.
  • 2018. február 16-19.
  • 2018. június 1-4.
  • 2018. október 5-8.
  • 2018. november 16-19.
  • 2019. március 15-19.
  • 2019. május 10-13. 
  • 2019. szeptember 13-16.

Részvétel a képzésben

Az Iskolában a részvétel mindenki számára lehetőség, nem szükséges, hogy tagja legyen a szerveződő magyar közösségnek. Élhet bármely magyar ökofaluban, vagy élőközösségben, vagy lehet pusztán érdeklődő a közösségépítés témakörében.

Mindenki hasznosíthatja személyes életében a damanhuri közösség tapasztalatát!

Az Iskola díja

A képzés díja: 800 Euro/fő/év.
Egyösszegű befizetés esetén 10% kedvezmény!
Részletfizetésre is van lehetőség: 200 Euro/fő / alkalom.

A díj tartalmazza az oktatás díját, az ebédet a négy napra, és a jógateremben való elszállásolást matracon, hálózsákban. A jógaközpontban van női és férfi öltöző zuhanyzókkal, mosdókkal, 4 WC-vel.

Folyamatosan lehet gyógyteákat és tisztított vizet fogyasztani, és gondoskodni fogunk gyümölcsökről is. Nem tartalmazza a reggeli és a vacsora díját!

Bővebb információk a damanhuri közösségről, a képzésről és a magyar közösség szerveződéséről a jógaközpont honlapján magyar nyelven olvashatók: www.ahimszajoga.hu.

Személyesen érdeklődni a szervezőknél, Selmeci J. Csongornál lehet a  +36 30 237 0838-as telefonszámon vagy a yoga@yoga.hu email címen, illetve Krajnyák Tibornál cikloid@freemail.hu lehet!