Blog Detail

Utazás a jövőbe – Damanhúr

ahimszajóga 2014. július 30. 0 comments 0

Felemelő és mélyen átformáló élményben volt részünk az elmúlt napokban, amikor négyen 3 napos látogatást tettünk Damanhúrba, Észak-Olaszországba, Európa legnagyobb élő öko közösségébe. Amit ott láttunk és tapasztaltunk nehezen felfogható és átadható.

Láttuk az emberiség evolúciós fejlődésének következő lépését!

Nem célunk ezzel a rövid beszámolóval az, hogy megpróbáljuk Damanhúrt a teljes komplexitásában bemutatni. Erre van már próbálkozás a http://www.comtud.com/node/147 oldalon, és abban a 13 perces filmben amit Egres Katinka készített Damanhúr, Álomból valóság, című filmében: http://magvagy.hu/alombol-valosag-europa-legnagyobb-okokozossegerol/ .

Inkább csak rövid felvillanásokat szeretnénk átnyújtani az ottani élményeinkből és az átélt találkozásokból.

Teljes összhangját láttuk a múlt összegyűjtött tudásának a jelen legmodernebb technológiai alkalmazásaival, és bizony olyan technológiákkal, amelyek még nem részei a jelenünknek, de a jövőnknek már részei lesznek.

Harmónia minden élővel, az állatokkal, a növényekkel, a fákkal, a tájjal, a földben és az Univerzumban keringő energiákkal, – miközben létrehoztak és fenntartanak egy olyan társadalmi modellt, ami túlmutat az egyénen, az egyéni szükségleteken.

A működésük alapja a 20-25 fős nukleók (nagycsaládok), ahol mindenkinek megvan a saját szobája, de a közösségi terek lehetővé teszik a napi élet együttes vezetését, ami sok örömöt, játékot és szórakozást nyújt az ott élőknek. Emellett rendkívül hatékonyak a közös munkákban, hatalmas projekteket valósítanak meg. A nukleókon belül folyamatosan ösztönzik, támogatják és segítik egymást. Minden generáció együtt él ezekben a nagycsaládokban. A vérszerinti rokon éppúgy családtag, mint az ott élő nukleótag, vagy nyitott szívvel fogadott odalátogató.

A Damanhúr név egy olyan területről származik, ami az ősi Egyiptom tudásának őrzője volt, jelenleg Kairó egyik külvárosa. Itt létezett az Alexandriai mellett egy jelentős könyvtár, ami az emberiség tudását foglalta össze.

A jóga megtanított bennünket arra, hogy a kifejlesztett finom érzékelésünket használva túljussunk a normál kommunikációs szinteken és a felszínen, mélyére tekintsünk a dolgoknak, az embereknek, a helyek energiáinak, és alázattal elfogadjuk azt az új irányt, amit a lélek és a szellem kiteljesítése terén a Damanhúri mozgalom létrehozott a modern világba ágyazva és folyamatosan fejleszt.

Meg tudják őrizni a tagjaik önállóságát és függetlenségét. Nincs olyan autoriter irányítás, amit a legtöbb jógaiskolában tapasztalunk, amikor mindenki a mestert próbálja másolni. Ők nem értik meg a jóga tanításának lényegét, hogy találd meg magadban a belső gurudat, mesteredet.

Ebben a közösségben mindenkit elfogadnak és közös céljaik szolgálatába állítják az egyéni tehetségeket. A közös céljaik többek között építő, gyógyító információk terjesztése a világban.

Damanhúr Veszprémtől 1100 km-re van az Alpok lábainál, a Valchiusella völgyében és a környező hegyeken.

Misztérium iskoláikban és szabadegyetemeiken oktatják az általuk összegyűjtött és rendszerbe rakott spirituális energetikát és gyógyítói ismereteket.

292_005_.jpg

Kör alakú energia spirál Fotó: ahimszajoga.hu

Úton útfélen az erdőket és a szabad tereiket járva találkozhatunk az ősi kultúrák szimbólumaival, az egyiptomitól kezdve a hinduig, a perzsától a keltáig, a majától a kínaiig. Ez olyan érzést kelt az emberben, mintha ezek az ősi tudások tovább élnének egy szent egységben.

Következő utazásunk során már nem a vendégházban fogunk lakni, hanem egy nukleóban.

Felajánlották nekünk, hogy részt vehetünk a gyógyító technológiáik kutatásában és fejlesztésében.

Hogyan hozzunk létre és tartsunk fent sikeres közösségeket” címmel tanítják a közösségépítést amire ők maguk a legjobb példa.

Spirituális törekvéseik legerősebb anyagi kifejeződése az “Emberiség temploma”, amit egy hegybe vájva hoztak létre a Föld nagy energiavonalainak csomópontjában.

Ez egy hihetetlen művészeti, spirituális és építészeti alkotás. Szinte felfoghatatlan az a tudás, amit bele sűrítettek. Meditációs iskolázásukban használják ezt a helyet.

Hoztunk haza növényzenét. A saját erősítőnk, amit a jógaközpontban fogunk használni majd ősszel érkezik.

Ősszel fogunk beszámolót tartani és megtervezzük a legközelebbi kiutazásunkat, ahová komoly érdeklődőket is magunkkal viszünk (akik csatlakozni kívánnak projektünkhöz).

További képek találhatók a jógaközpont honlapján: https://www.ahimszajoga.hu/foto-galeria/damanhuri_kepek

Veszprém, 2014. július 29.

 

A beszámolót készítette: Selmeciné Bogdán Ágota és Selmeci Csongor

Leave your thought

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Kategóriák