Blog Detail

Napról napra egyre egészségesebb és erősebb vagyok

ahimszajóga 2014. április 2. 0 comments 0

Mi magunk vagyunk felelősek a saját sorsunkért.

Mit tehetünk annak érdekében, hogy boldogabbak, sikeresebbek, szerethetőbbek legyünk?

A következőkben néhány egyszerű gyakorlattal szeretnénk némi segítséget adni mindehhez.

 

Különböző napi feladatainkat az alábbi időbeosztáshoz érdemes igazítani

Reggel 6-10

Friss energiát követelő szellemi munka. Tervek kritizálása, logikai számítások. Ezek az órák szellemünkre hatnak.

Délelőtt 10-12

Mozgékonyságot követelő munka, akaratteljesítmények. Egyesült testi, szellemi akció. Ezek az órák az izomzatra hatnak.

Délután 4-6

Érzelmi pontokat figyelembe vevő elfoglaltságok, lelki problémák, elmélyedés, ezek az órák az érzelemvilágra hatnak.

Este 7-10

Túlsúlyba kerül az érzelmi élet. Érzéki élmények. Családiasság. Szeretet és szerelem, szórakozás. Ezek az órák érzékeinkre hatnak.

Tudatalatti programozás

A tudatalatti programozására az alábbi gyakorlatot ajánljuk. Lefekvés előtt helyezzünk éjjeliszekrényünkre egy ketyegő órát. Majd nyújtózzunk végig az ágyon. Lazuljunk el, állítsunk le minden izomtevékenységet. Adjuk át magunkat a teljes nyugalomnak. Igyekezzünk elménkből kiküszöbölni minden zavaró, hétköznapi gondolatot. Néhány perc szünet után mond el a következő mondatot: „Napról napra erősebb és egészségesebb vagyok.” Ismételd a mondatot kis szünetekkel 30 – 40-szer. Néhány perc gyakorlás kissé el fog álmosítani. Ezután fordulj figyelmeddel az óra ketyegés felé. Hang nélkül, pusztán gondolatban mond el a percmutató ketyegésének ritmusára: “Napról napra egyre jobban erősödik akaratom.”

A tapasztalat azt mutatja, hogy nincsen olyan tulajdonság, amit rövid gyakorlás után ne lehetne óriási intenzitású hajtóerővé változtatni ilyen módon. A legutolsó gondolat, amelyet elalvás előtt tudatalattinknak átadunk, nem szünteti be tevékenységét, tovább dolgozik és vitális erőket csoportosít maga körül. Pár heti gyakorlás átalakítja a jellemet. Rejtett kvalitások ébrednek fel bennünk. Bátrak, önállóbbak, vállalkozó szelleműbbek leszünk. Megszűnnek a félszegségeink, kitartásunk erősödik.

Pályaválasztás

Sikert csak olyan pályán érhetünk el, amely teljesen megfelel tehetségünknek, temperamentumunknak, hajlamainknak, érdeklődésünknek. Érzés- és gondolatvilágunk egészének részt kell vennie munkánkban, ha azt szeretnénk, hogy az eredményes legyen.

A félelem legyőzése, de hogyan?

Félelmünk tárgyát analizálnunk kell. Mi lesz, ha tényleg bekövetkezik? Mi lesz ha nem következik be? Amennyiben bekövetkezik, összedől a világ? Mit tennénk, ha bekövetkezne a legrosszabb? Éljük ki magunkból az összes lehetőséget. Ne hagyjunk homályban egyetlen eshetőséget sem. Vizsgáljuk meg valószínű-e a dolog bekövetkezése? 100 eset közül 99-ben nem az. Soroljuk fel mindazon érveket amelyek ellene szólnak. Ha ilyen eljárásnak vetjük alá a félelem tárgyát, megöljük azt az érzést, mely a főerejét képezi. Minél több fényt vetünk a rettegett dologra, annál erőtlenebbé válik. Azt a bizonyos homályos érzést, amelyet balsejtelemnek neveznek nem szabad egy percig sem tűrnünk. Ne kerüljük a kellemetlen szituációkat. Vegyük ki részünket az apró kellemetlenségből!

Példaképek

Igyekezzünk olyan emberek körében lenni, akiktől tanulhatunk, akikre fel tudunk nézni. Legyenek példaképeink! – Jógik, szentek.

A rosszkedv megszüntetése

Menj hosszabb sétára, szaladj, végezz ászanákat, hallgass vidám zenét, gondolj olyan dolgokra, melyek pozitív érzésekkel töltenek el. A szellemi depresszió legjobb ellenszere a fizikai munka.

Az önbizalom fejlesztésének eszközei

Az önbizalom fejlesztése kicsi dolgokkal kezdődik. Először jelentéktelen dolgok programszerű lebonyolítására fektessük a hangsúlyt. Végezzük el saját magunk számára kiszabott munkánkat pontosan és kifogástalanul. Törekedjünk arra, hogy kis dolgokban sikereink legyenek. Hivatali ügyek elintézése, ránk bízott feladatok lehetőség szerint körültekintő lebonyolítása, szívességek, amelyeket mások érdekében teszünk, nyelvleckék, tanulni valók pontos elsajátítása, játék, munka társalgás minden alkalmas arra, hogy önbizalmunkat csiszoljuk rajta. Lényeges, hogy amit elkezdtünk, azt semmilyen körülmények között ne hagyjuk abba. Ha valami eszünkbe jut, amit meg kellene tennünk, lehetőleg azonnal lássunk hozzá, teremtsük meg számára az időt és a helyet.

Foglaljuk tömör és világos mondatokba kívánságainkat. Naponta négyszer álljunk tükör elé, és nézzünk szembe magunkkal. Mondjuk el nagyon lassan, intenzív figyelemmel amit kívánunk. Meg leszünk lepve, hogy rövid idő, csupán néhány hónap alatt mekkora változást tapasztalunk saját magunkon.

Hogyan viselkedjünk társaságban?

Amit az emberek legkevésbé felejtenek el az a gúny! Légy mindenkivel megértő. Társaságban kerüljük a rosszindulatú pletykák továbbadását. Ne beszéljünk olyasmiről, ami bárkire nézve kínos lehet. Csak kellemes dolgokat mondjunk. Mindenkivel rendkívül előzékeny hangon beszéljünk. Ha valaki jövendőbeli terveit tárja fel előttünk, ne vegyük el a kedvét. Amibe valaki egész lelkét beleönti, azt ne ócsároljuk. Ilyet még akkor se tegyünk, ha világosan látjuk, hogy rossz az, amit csinál.

Rossz hírek átadására ne vállalkozzunk. Ne is kritizáljunk, csak ha nagyon muszáj, de soha ne a személyről beszélj, hanem a tettéről. Ezt emeld is ki. Panaszkodás helyett beszéljünk a javuló kilátásokról. Nem fontos, hogy a mai ismereteink szerint igaznak érezzük az elhangzottakat. Fontos, hogy ne zárjuk ki a reményt!

 

Leave your thought

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Kategóriák