Blog Detail

Minden, amit a zöld turmixról tudni érdemes

ahimszajóga 2014. március 27. 0 comments 0

A zöld turmixok nagyon táplálóak. A hozzávalók következő arányára érdemes tekintettel lenni : kb. 40%-ban (bio ) zöld levél és 60%-ban érett, (bio ) gyümölcs.

Könnyű megemészteni őket. A turmixolás a zöld levelekben és gyümölcsökben lévő sejtek nagy részét feltöri, ezáltal az értékes tápanyagok kiszabadulhatnak a sejtekből és könnyedén felszívódhatnak szervezetünkben. A felszívódás szó szerint már a szájban megkezdődik .

A zöld turmixok – szemben a gyümölcscentrifugával készített levekkel – teljes táplálékok, mert van bennük élelmi rost is. A rostok segítik a kiválasztást.

A legízletesebb ételek. A 60:40%-os gyümölcs-zöld levél arány miatt a gyümölcs édes íze dominál, ugyanakkor a zöld levelek pikáns ízt kölcsönöznek neki. Aki megkóstolja a turmixokat, meglepődve fogja tapasztalni, hogyan lehet ilyen finom íze valaminek, ami ennyire zöld színű.

A klorofill molekula nagyon hasonlít az emberi vér molekulájához. Dr. Ann Wigmore szerint a klorofill fogyasztása olyan, mintha egészséges vért öntenének belénk. Nagyon kevés ember fogyaszt megfelelő mennyiségű zöld levelet, beleértve az élő ételeket fogyasztókat is. Napi fél-egy liter zöld turmix elfogyasztása nem csupán elegendő tápanyaghoz juttatja szervezetünket, hanem a hasznos tápanyagok felszívódását is biztosítja.

Elkészítésük könnyű, hiszen a turmixgép könnyen tisztítható. Ezzel szemben a centrifugálás időigényes, sok tisztogatással jár és költséges. Sokan éppen a fenti okokra hivatkozva kerülik a levek centrifugálását. A turmixok készítése a mosogatással együtt kevesebb, mint 5 percet vesz igénybe.

Ezeket a zöld „italokat” a gyerekek is szeretik, mégpedig minden korosztály, beleértve a 6 hónapnál idősebb babákat is. Természetesen óvatosnak kell lennünk a gyerekekkel, és csak lassan szabad növelnünk a mennyiséget, hogy elkerüljük az allergiás reakciókat.

Amikor zöld turmixok formájában juttatjuk a szervezetünkbe a zöldeket, nagymértékben csökkentjük az olajok és a só bevitelét.

zold.jpgZöld turmix Fotó: lelekeszencia.hu

 

Zöld turmix recept:

  • 1 marék friss spenót,

  • 1 db alma,

  • 1 cikk citrom héjastól (lehetőleg bio legyen),

  • 1 cm friss gyömbér,

  • 2 pohár tiszta víz.

A hozzávalókat összeturmixoljuk. Poharakba töltjük, és már ihatjuk is.

Kedvencek még a banános-spenótos, nyáron a barackos-mángoldos zöld turmix. A kísérletezők tyúkhúrt, pitypangot, csalánt is tehetnek bele.

Egészségetekre!

Leave your thought

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Kategóriák