Blog Detail

Mi a jóga?

ahimszajóga 2014. március 11. 0 comments 0

A jóga egy ősi tanrendszer, ami minden nagy kultúrkörben jelen volt (kelta, egyiptomi, görög, beavatási rítusok). Létezése az Ecuadorban előkerült tárgyi bizonyítékok alapján legalább 14 ezer évre vezethető vissza.

 

Európában a történelem viharai elpusztították ezeket a magasrendű tanításokat. India a Föld egyetlen olyan országa, ahol – a kultúra részeként – folyamatosan fennmaradt. A népvándorlások sem tudták eltörölni, hiszen a bevándorló népek is beleolvadtak ebbe a kultúrába, s a nyugati ember is innen hozta vissza. A jóga nem elméleti, hanem egy megfigyelésen alapuló tapasztalati rendszer, nincs benne olyan dolog, aminek a hatásáról ne győződtek volna meg a sok ezer év alatt. Nyugatra egészségügyi hatásai miatt került, míg keleten szellemi, lelki út maradt.

 

Célja: a testi, lelki, szellemi egészség elérése, az önmegismerés fizikai, lelki és szellemi szinten, a fokozottabb koncentráció elérése.

 

napüdvözlet.jpg

Napüdvözlet Fotó: felsofokon.hu

 

Bárki jógázhat kortól, nemtől, vallási hovatartozástól függetlenül, sőt a jóga mindenkit segít fejlődni azon az úton, amelyen halad.

A mai torna, gyógytorna, az aerobik és egyéb modern mozgások rengeteg elemet vettek át belőle. A sportoktól abban különbözik, hogy a gyakorlatokat légzésszinkronnal és lassú mozgással ill. pózkitartással végezzük, valamint koncentrálunk a mozgatott testrészre is.

 

Nincs benne versenyszellem, jógázáskor nem egymást figyeljük, hogy ki hogyan csinálja, mennyivel hajlékonyabb, hanem „befelé koncentrálunk”, hiszen mindenki magához képest tapasztalja meg a fejlődést, változást.

 

A gyakorlatok állva, ülve, fekve végezhetők, vannak dinamikusak pl. hasizomgyakorlatok, izomfejlesztő gyakorlatok. Vannak a tüdő kapacitását növelő, a tüdőt tisztító légzésgyakorlatok, és vannak a gerinc rugalmasságát növelő, a gerincet erősítő gyakorlatok, fordított testhelyzetek és egyéb ászanák, azaz pózkitartások. Amit a testi, lelki és mentális feszültség oldását szolgáló relaxációs eljárások tesznek teljessé.

 

Minden gyakorlat többféle betegség rehabilitációjára és megelőzésére jó, a gyakorlatok által a vér és energiakeringés javul, a légzés tisztább és mélyebb lesz, az idegi szabályozás javul. Ezáltal éri el gyógyító hatását. A gyakorlás során semmit sem szabad erőltetni, fontos, hogy ne okozzunk fájdalmat a testünknek, szeretettel bánjunk vele!

 

Az Ahimsza Jógaközpontban (Veszprém, József A. u. 9.) tartott foglalkozásokról a honlapon tájékozódhat : www.ahimszajoga.hu.

 

Kellemes gyakorlást!

Leave your thought

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Kategóriák