Blog Detail

Jógaoktató vagyok – interjú Jakabfi Zoltánnal

ahimszajóga 2014. április 17. 0 comments 0

Hol tartasz jógaórákat?

Veszprémben, Tótvázsonyban és Balatonfüreden.

 

JZ.jpg

Jakabfi Zoltán Fotó: ahimszajoga.hu

 

Mikor és miért kezdtél el jógázni?

13-14 éves voltam, mikor édesapám nekem adta Selva Raja Yesudian: Sport és jóga című könyvét, s azt mondta, ha sokat gyakorlok, akkor én is olyan erős és izmos leszek, mint Yesudian. A könyv 1941-es kiadású volt. Yesudian indiai származású, s Haich Erzsébetéknél élt. Erzsébet ekkor tanító és szobrász volt, magas szinten művelte a jógát. A Rákosi korszakban a jógát támadták. Erzsébet előző életeinek valamelyikében a fáraó leánya volt, s az óceánból mentették ki Yesudiant. A következő életükben újra találkoztak, ekkor fordítva történt, a férfi mentette meg a nőt. Összeházasodtak, majd Svájcba költöztek, ahol Erzsébet szabadon oktathatta a jógát.

– Ez, úgy, hangzik, mint egy mese.

– Igen, mint egy megtörtént mese.

 

Utána mi történt?

A kapott könyvből megtanultam minden gyakorlatot, majd hosszú szünet következett. 1996-ban előjöttek a betegségeim, „berozsdásodtam”, minden fájt, megteremtődött rá az idő is, s ekkor újra elkezdtem gyakorolni. Először Etka jógát gyakoroltam idősebb hölgyek társaságában. Nekik könnyen és egyszerűen mentek a feladatok, nekem viszont fájt, nehéz volt, de a gyakorlás után egyre többször éreztem jótékony hatását. Gyakoroltam hetente egyszer, kétszer, majd egyre többször. Egy Vitray műsor is népszerűsítette ez időben a televízióban a jógát, ez szemléletváltozáshoz vezetett.

Majd találkoztam Selmeci Ágival és Csongorral és Málnai Tiborral. 1999-ben kezdtem el oktatni a Vegyipari Egyetemen. Oktatói vizsgára Csongorék készítettek fel, amit Szlovákiában Timcsák Gézánál és Csendes Erzsébetnél tettünk le.

 

Folyamatosan képzed magad?

Igen, minden nap tanulok: könyvekből, oktatóktól, tanítványoktól, saját gyakorlásomból …

 

A tanítványaid mit mondanak, milyen hatással van rájuk a jóga?

Elmondják, hogy megszűnt az allergiájuk, már nem fáj az, ami korábban fájt, gyakorlás közben látnak színeket, éreznek illatokat. Türelmesebbekké válnak, odafigyelnek másokra. Vagy egyszerűen csak megkérdezik tőlük, hogy mit csinálsz magaddal, hogy ilyen jól nézel ki? Általában félünk minden változástól. Egy jógázó mindig az előnyére változik. Nyitottabb, befogadóbb, barátkozóbb lesz. Az ahimsza elvét követve a táplálkozásuk is megváltozik. Sőt mások lesznek a barátaik is. A jóga a test-lélek-szellem egységével foglalkozik. Egy-egy jógaórán a gyakorlat mellett a jóga elmélete is ismertetésre kerül. Hozzánk a fizikai szint áll a legközelebb, ezért ez könnyebben érthető. A gyakorlatok az idegrendszerre, a hormonrendszerre és az agyi működésünkre egyaránt hatnak.

 

Mit jelent számodra a jóga?

Ez egy különleges technika, mely ráneveli az embert az életre, elindítja egy belső úton. Én azt szoktam mondani, hogy szedjen be mindenki legalább napi egy jógatablettát és gyakoroljon legalább tíz percet. Figyelje meg ennek hatását, majd növelje a gyakorlásra fordított időt. Napi 40 perc gyakorlás csak a nap 4%-át teszi ki. Minél idősebb az ember, annál több időt kell gyakorlással töltenie. Fontos, hogy a gyakorlás napi szintű legyen, belső igénnyé váljon. Gondolj bele: levegőt is folyamatosan veszel! A jóga az elme gondolathullámain való uralkodás. Eckhart Tolle szerint a belső csend fogja megmenteni a világot. Amikor nem gondolkozom semmin, akkor vagyok a jelenben. Változok, befelé fordulok, figyelek magamra, változnak a fontossági sorrendek. A delphoi jósdához vezető úton is ez a felírat szerepel: „Ismerd meg önmagad.”

 

A családtagjaidat is sikerült „megfertőzni”, ők is jógáznak?

Nem, s ez sokáig foglalkoztatott. De ma már tudom, hogy minden családnak megvan a saját rezgése. Abban az esetben is, ha a gyermekeim nem követnek a jóga útján, öröklik az általam kibocsátott rezgéseket.

 

Kiből lesz jó jógaoktató?

Nem tudom, talán abból, aki elkezdi szeretni saját magát. Ez kisugárzik. És ez a legnehezebb feladat a világon ….

 

Sokat készülsz egy-egy órára?

Már nagyon régóta oktatok jógát. Nem igazán készülök, inkább ráhangolódok a csapatra. Megérezem, hogy milyen gyakorlat szolgálja a résztvevőket leginkább.

 

Kik járnak hozzád jógázni?

A húsz évestől a hetven évesig mindenki, s örömmel tölt el, hogy ma már egyre inkább férfiak is jönnek.

 

Az fontos, hogy valaki honnan jött?

Nem. A gyakorlás a lényeg, és hogy megtudjuk „ki vagyok én?”

 

Köszönöm a beszélgetést!

T. Hargitai Judit

Leave your thought

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Kategóriák