Blog Detail

A jóga és a böjt

ahimszajóga 2014. március 12. 0 comments 0

A jóga természetes étrendje a laktovegetárius étrend (hús és tojás nélküli, tejterméket és növényi táplálékot fogyasztó diéta). A jóga életmód részét képezi az egyszerű koplalás, vagy böjt, amikor pihentetjük emésztőszerveinket. A szervezetünknek ilyenkor lehetősége van a “nagytakarításra”, a méregtelenítésre.

Az egynapos böjt (a szilárd ételek teljes elhagyása) mozgósítja a szervezetet, bár aki első ízben végzi, ne lepődjön meg, ha az elindult méregtelenítési folyamatra szervezete ellenreakcióval válaszol, ami pl. fejfájásban, vagy egyéb tünetekben nyilvánul meg. Ha már megszoktuk a 24 órás koplalást, akkor rendszeressé tehetjük azt.

böjt2.jpg

Citromlé Fotó: turmixvilag.hu

A rövid böjt a heti egyszeri 32 vagy legalább 24 órás koplalást jelenti, amit minden szellemi hagyomány ismer. A jógik kedden vagy csütörtökön, a keresztények pénteken szoktak böjtölni. A böjt előestéjén ajánlott elvégezni a dzsala básztit, azaz a vastagbéltisztítást. A nap folyamán legalább 2-3 liter folyadékot vegyünk magunkhoz, igyunk friss vagy langyos (télen meleg) vizet (legjobb a forrás. illetve szűrt víz), de ha egészségi állapotunk megkívánja, fogyasszunk gyógyteát vagy vízben áztatott friss gyógynövényből nyert kivonatot. Ne igyunk viszont fekete kávét, teát, alkoholtartalmú italokat és tejet.

Kezdetben csak hetente egyszer tartsunk rövid böjtöt, hosszabb ideig csak abban az esetben, ha szakemberrel tudtunk konzultálni, vagy legalább megfelelő szakirodalom áll rendelkezésünkre. A rendszeres böjt regeneráló és tisztító hatással van a szervezetre, és ha el tudtuk kerülni, hogy ételről, főzésről álmodozzunk, vagy ilyen „képekkel állandó harcot folytassunk”, úgy szellemileg is frissítőleg hat. A böjt ellenjavasolt cukorbetegeknél, pajzsmirigytúltengésnél és gyomor-, illetve nyombélfekély esetében.

A hosszabb böjt időtartama lehet egy hétvége, 3-5-7-14-21 vagy akár 42 nap. A 70 napos böjt viszont már a határ, amit a szervezet még el bír viselni. A hosszú (több mint 7 napos) böjtnél elengedhetetlen, hogy pontos útmutatásokkal rendelkezzünk a fel- és lefutó étkezési időszakokat, valamint az egész böjtölési időszak életvitelét illetően. Egy ilyen hosszabb böjt erősen mozgósítja a szervezet védekező rendszerét és igen sok krónikus megbetegedés esetében gyógyhatású (pl. a bőrbetegségeknél és ráknál).

A böjtök sok típusából a legkönnyebb a monodiéta (csak egyféletáplálék, pl. párolt zöld levelek vagy csak egyféle főtt gabonanemű fogyasztása). Itt is nagyon fontos a napi 2-3 liter folyadék és a rendszeres mozgás.

Igényesebb böjtök közé tartozik a Breuss kúra, ahol gyökeres zöldségek leveit (előírt összetételű keverék!) és gyógyteákat fogyasztunk. A Breuss kúra egyszerűbb változatai a manapság léböjt kúra néven ismert eljárások, amelyeknél lehetőség van nyers zöldség és gyümölcs levek fogyasztására egymástól elkülönülve. Ezek a levek lehetővé teszik a lelkileg meghatározó ízélmény megtartását a böjt alatt és tele vannak nyomelemmel és vitaminnal, amelyek segítik a méreganyagok kiválasztását és kiürítését a szervezetből.

bojt.jpg

Gyógytea Fotó: noiportal.hu

A böjtölés alatt fontos a méreganyagok kivezetése a szervezetből, azaz izzadás, mozgás, beöntések és a teljes emésztőcsatorna átmosása, ami a jógában ismert eljárás a lagú sankapraksalan (az egész emésztőcsatorna sós langyos vízzel való átmosása), bázikus fürdők és a légzőgyakorlatok végzése.

A böjt talán legnehezebb része az étkezésre való visszaállás. Bármilyen hosszú böjtből való visszatérésnél a legjobb a reszelt nyers sárgarépa friss citrommal, mézzel és ánizzsal összekeverve (ez terheli meg a legkevésbé az emésztést, hamar emésztődik és felszívódik és rengeteg vitaminnal azonnal táplálják a szervezetet).

Ha felkészültségünk és eltökéltségünk megfelelő, úgy testileg, mind lelkileg frissek leszünk és nagyon jól tudjuk végezni majd az igényesebb légző-, valamint meditációs gyakorlatainkat is. A böjtök hatására ízületeink kitisztulnak, hajlékonyabbak, rugalmasabbak leszünk. Akaraterőnk megnő, lelkileg erősebbé válunk, nő önbecsülésünk, és jobban értékeljük magunkat. Hiszen ha egy ilyen igényes és nehéz folyamatot sikerült végigvinnünk, akkor az élet nehézségein is könnyebben túltesszük magunkat és könnyebben találunk megoldást a felmerülő problémákra.

Leave your thought

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Kategóriák