Blog Detail

Tradicionális Pránájáma Kurzus – ONLINE

Selmeci Csongor 2022. január 23. 0 comments 0

Írásos anyagokkal, otthoni gyakorlással, időnkénti személyes találkozókkal .

A kurzus péntekenként lesz reggel 6.00 – 7.00 ig.

Kombináltan kerül megtartásra facebook zárt csoportban és zoom-on keresztül, hogy mindkét online platform előnyeit ki tudjuk használni. A csoport előrehaladásától függően időnkénti személyes találkozókra is szükség lesz, ezt egyeztetjük.

A kurzus havi díja: 6.000 Ft. Ez az alábbi számlaszámra fizetendő: Selmeciné Bogdán Ágota és Selmeci J. Csongor: OTP ZRt. – Veszprém: 11773487-03891210

Tartják: Selmeciné Bogdán Ágota és Selmeci J. Csongor min. vezető jógatanárok a Magyar Jóga Akadémia vezetői, a Kaivalyadham Jógaintézet magyarországi képviselői.

A kurzus elkezdődik január 28-án pénteken, de folyamatos csatlakozási lehetőség lesz hozzá az első hónapokban.

A kurzus határozatlan idejű, addig tart, amíg a résztvevők otthoni gyakorlása ezt lehetővé teszi.

Kit várunk a kurzusra: Jógaoktatókat és a jógagyakorlókat, akik szeretnének továbblépni az ászanák gyakorlási szintjéről, és elmélyíteni kívánják a pránájáma gyakorlásukat.

A kurzus anyaga

A tradicionális pránájáma koncepciójának és gyakorlatainak megértése és módszertani átültetése a magyar viszonyok közé.

A tradicionális pránájáma egy olyan komplex rendszer, amely egészen Patandzsáli-ig és a Hatha jógában ismert Nátha hagyományig, Matsziendranáth és Góraknáth nevével fémjelzett tanítási láncig nyúlik vissza. Teljességgel leírva a mai napig sincsen, de sok részlete megjelent a klasszikus Hatha jóga művekben, mint a Hatha Pradípiká és a Gherandha Szamhitá.

A 60 perc első 15 perce mindig elméleti anyagok ismertetése lesz, amit a résztvevők írásban is megkapnak. Ezután 45 perc gyakorlás következik, aminek részeként megtanuljuk azokat az ellenőrző eljárásokat, amelyekkel az otthoni gyakorlás során ellenőrizni tudjuk, hogy megfelelően gyakorlunk-e.

A jelentkezés feltétele egy adatlap kitöltése, amit a regisztráló e-mailre küldünk vissza.

Miért érdemes pránájámát gyakorolni?

A pránájáma tradicionális megközelítése szerint nemcsak a test egészségessé tétele miatt végezzük, hanem a teljes benső világunk is átalakul a gyakorlás hatására.

A pránájámá tehát nemcsak előkészíti a jógagyakorlás koncentrációs és meditációs lépcsőfokait, hanem haladóbb szintjein ki is váltja azokat. Mindezt úgy teszi, hogy közben a test egészségét is megőrzi.

Tehát a pránájámá haladóbb szintű gyakorlatai magába foglalják a koncentrációs és meditációs állapotok magas szintű elsajátítását, miközben lényünket felkészítik a jóga haladóbb gyakorlatainak energetikai elviselésére.

A TANFOLYAMON AZ EGYES ALKALMAK EGYMÁSRA ÉPÜLNEK , EZÉRT AJÁNLOTT MINDEGYIK ALKALMON RÉSZT VENNI.

Esetleges hiányzás esetén az alkalmak felvételről visszanézhetők és az újonnan tanult anyagok a napi gyakorlásba beépíthetők.

A pránájáma azonnali hatása

Ahogy elkezdjük a légzés akaratlagos szabályozását a limbikus rendszer befolyása a légzésre eltűnik, ami a stressz mechanizmus leállásához vezet. Alapvetően a stressz reakció két úton nyilvánul meg a testben: az egyik a szimpatikus aktiváció és a másik a hormonális aktiváció. Ha bármelyik utat blokkoljuk, a stressz mechanizmus összeomlik.

A pránájáma tevékenység direktben gátolja a szimpatikus működéseket. Így 15-20 percen belül megjelennek a könnyűség („laghutvam”) jelei, ami jelzi, hogy a paraszimpatikus rendszer aktiválódása következtében a belső szervek nyugalomba kerültek.

Akut stresszben az adrenalin és a szteroid szintje emelkedik a vérben. Pránájáma gyakorlás után ezeknek a hormonoknak a szintje csökken.

A stressz túlműködést eredményez a szervekben testszerte, miközben elnyomja az emésztést. Pránájáma gyakorlást követően a szervek nyugalmi működést vesznek fel és ezért javul az emésztés.

Az elme szintjén nyugalom tapasztalható. Pránájáma gyakorlás után álmosnak érezheti magát valaki, vagy az is megtörténhet időnként, hogy elalszik. A másik nagyon gyakori dolog pránájáma gyakorlás után, hogy úgy érzi valaki, hogy megmarad a csend és nem akar reagálni.


 JELENTKEZÉS

yoga@yoga.hu e-mail címre küldött levéllel, az erre válaszolt átküldött adatlap kitöltésével és visszaküldésével és a díj befizetésével.

Kategóriák