Blog Detail

Az Indiai Jóga Szövetség jógaterápiás konferenciáján megtartandó előadásom kivonata – magyar – angol

Selmeci Csongor 2018. december 25. 0 comments 1

Az agytréning eljárás bevezetése a jógaterápiába  

Az Indiai Jóga Szövetség 3 évente megrendezendő jóga konferenciáján tartott előadásom kivonatának magyar változata. 

Az előadásomban bemutatom az agytréning eljárást és ismertetem, hogyan tudjuk alkalmazni a meditációnak és a relaxációnak ezt a modern eljárását a Kaivalyadhama jóga terápiás modelljében.

Ebben az eljárásban a DAVID (digitális hang és fény integrációs – agytréner) készüléket használjuk, amely a MINDALIVE cég terméke. Ez a cég volt ezen technológia kidolgozója.

A jógaterápiás konferencia helyszíne 2

A jógaterápiás konferencia helyszíne 2.

Ez a készülék orvostechnikai eszköz Kanadában és az USÁ-ban a mögötte álló komoly, klinikai tesztek miatt. 

A Kaivalyadham jógaterápipás modellje kiegészítve a hozzájuk tartozó agytréner frekvenciákkal:

I. Lelki-élettani fázis két részre oszlik:

  1. Relaxáció 8,2 Hz – 10,6 Hz alfa programok
  2. Szabályozás 3-3,5 Hz deelta programok 

 II. Lelki-spirituális fázis két részre oszlik:

  1. Megvalósítás 7.8 Hz és 8,4 Hz alfa programok
  2. Visszahelyezés (rehabilitáció) 6,5-7 Hz théta programok

Az agytréner théta programjainak (tudatalatti nyitó hatása van)  és így el tudjuk érni velük a személyiség megváltozását.

Mivel a jógaterápia során igen fontos a megfelelő relaxáció és a stressz oldás, ezért annyira hazsnos egy olyan eszköz használata, amely meggyorsítja azt a folyamatot, amellyel az agy megtanulja és bekondicionálja a megváltozott tudatállapotokat.

A készülék lehetővé teszi, hogy pontosan állítsuk be azokat a frekvenciákat, amelyek az egyes megváltozott  tudatállapotokhoz tartoznak, és így pontosan meg tudjuk határozni a megváltozott tudatállapotok élettani hatását.

A hagyományos mentális jógatechnikák a meditáció és a relaxáció esetében egy átlagos gyakorlónál nem tudjuk azt, hogy mennyire sikertült neki belemélyedni az adott állapotba. Ezért nehéz a létrejött változást bizonyos tudatállapotokhoz kötni.

A jógairodalomban nagyon sok hivatkozás van arra, hogy a meditáció során a testben gyógyulási reakciók mennek végbe. A mi megfigyeléseink eredménye ezzel szemben az, hogy a gyógyulási reakciók az alfa állapotban megnövekedett neurotranszmitter (agyi ingerületátvivő hormon) termelődés következményei. Ez pedig a relaxációs állapothoz tartozik és nem a meditációhoz!

Mivel ez az eljárás egy passzív relaxációs technika, nem igényel semmilyen felkészülést a használója részéről, könnyen beilleszthető egy nem egészséges ember életébe is.

Ezért az agytréninggel nagyon jól ki lehet egészíteni más jógaterápis eljárásokat!

Azonban mint fogjuk látni  – az előadásban, amit hamarosan ide is felteszek – önmagában is igen eredményes!

Ezt az eljárást használjuk a Kaivalya Sadhana programunk során is mind a felmérésekre, mind a belső változások rendszeres utánkövetésére is. 

 

Angolul 

Use of Audio Visual Brainwave Entrainment in Yoga Therapy

Abstract

Kaivalyadhama a konferencia helyszíne

Kaivalyadhama a jógaterápiás konferencia helyszíne

My presentation is about introducing Audio Visual Brainwave Entrainment (AVE) and showing how we can apply in the Kaivalyadham yoga therapy model this modern method of relaxation and meditation.

During this process we use the Digital Audio Visual Integration Device – DAVID produced by Mindalive. This product is considered to be a medical device due to the clinical testing.

The yoga therapy model used in Kaivalyadham supplemented with AVE:

  1. Psycho physiological as subdivided into relaxation(8,2 -10,6 Hz Alpha programs in AVE) and regularization (3-3,5 Hz Delta programs).
  2. Psycho spiritual as subdivided into realization (7,8 and 8,4 Hz Alpha programs) and rehabilitation(6,5-7 Hz Theta programs in AVE).

With Theta program in AVE (opening effect of the subconscious) we can achieve changes in the individual’s personality.

Since in yoga therapy it is essential to include proper relaxation and stress-release, it is very beneficial to use a tool that can accelerate the learning and conditioning process of the brain in an altered state of consciousness.

This is a device that allows you to accurately adjust the frequencies associated with altered states of consciousness and thus we can detect their physiological effect.

In the case of a traditional mental yoga technique, like relaxation or meditation, we do not know how deep the average yoga practitioner could enter an altered state of mind. It makes it difficult to match the result to a certain state.

In yoga literature there are many references that link the healing reactions of the body to the state of meditation.  As a consequence of our experience that healing occurs due to the increased neurotransmitter production in the alpha state.

What makes this an outstanding option as an additional process to yoga therapy is that it is passive relaxation technique, and doesn’t require preparation on behalf of the patient, so it can be easily incorporated even into a feeble or not healthy person’s life.

 

 

Kategóriák