Blog Detail

Beszámoló az indiai kéthetes haladó pránajáma tanfolyamról

Selmeci Csongor 2018. szeptember 20. 0 comments 1

Két hét a világhírű lonavlai Jóga Főiskola, Jógakutató Intézet és Klinika haladó pránajáma tanfolyamán.

Óriási ajándék amikor egy mester foglalkozik szermélyesen velünk. Sri O P Tiwari-nak hívják, tele van szeretettel és derűvel. Nehéz felsorolni mindazt amit a jógáért tesz, de azért a fontosabbakat megpróbálom:
-Az Indiai Jóga Szövetség alapító és a 7 tagú vezetőség egyik tagja.

-Az AYUSH (a “ jógaminisztérium”) által felállított, indiai jógaiskolákat minősítő bizottság felkért elnöke.
-A nagy állami jógaintézet a Kaivalyadham vezető tanára, india egyik utolsó még élő pránájáma és Hatha jóga mestere. Családos, 4 gyermek apja.
Ami azonban még többet mond róla, az a folyamatos derű, közvetlenség, egyszerűség és szeretet ami árad belőle, amikor a 13 fős kis csoportunkkal foglalkozik. Ennyien vagyunk most a kurzuson, Ausztráliából, Taiwanból, Kínából, Angliából, Franciaországból, Svédországból, Németországból , Lettországból jöttek a gyakorlók, és egy srác képviseli Indiát is. Mi ketten Csongorral képviseltük kis hazánkat!

A híres Guruban, Tiwarjiban semmilyen szerepjátszás nincsen! Mosolyog, viccelődik még saját magán is! Az a csaknem 90 év, amit megélt rengeteg tapasztalattal és emberszeretettel töltötte fel. Minden reggel pulzusdiagnosztikával kezdjük a pránajáma gyakorlását, a Mester leellenőrzi és leírja pulzusainkat, amit a személyes konzultációkon megbeszélünk és részben ez alapján egyénre szabja a gyakorlásunkat. Természetesen a pulzusunknál nem a számát nézi, hanem ez alapján a belső szerveink, az energiarendszerünk aktuális állapotát. 
Kíváncsian várunk minden egyes napot, és igyekszünk minél több tudást hazavinni innen!

Reggel 6 órakor satkarmák (képen láthatjátok), tisztító eljárásokkal kezdjük a napot, a közös gyomormosást (hányás) jól összehozza a csapatot! A Guruji mellett, aki a Hatha Pradípikát ismertette – ez a legalapvetőbb hatha jóga mű, ez alapján épül fel a pránájáma gyakorlásunk – több professzor tart előadást napközben. A híres szanszkrit professzor dr. Bodhe a másik alapvető hatha jóga műről a Gerandha Samhitáról tartott előadást összevetve ennek tartalmát Patandzsáli jógatendszerével, az Intézet nagy tudású jóga orvosa dr. Bhalekár kedvenc tanáraink a jövő héten fog majd előadni több napon keresztül.  Ő mellesleg hagyományos, ajurvéda orvos is és homeopata. Dr. Gururaj Doddoli tart most két összehasonlító előadást a jóga és az ajurvéda tisztító eljárásairól, aminek az első része fantasztikus volt!  Előadóink közt lesz még Bhutada doktor aki a környék valamennyi orvosi egyetemén tanít (mind Mumbaiban mind Puneban). Ő vaisja, ami azt jelenti, hogy orvos családba született, minden felmenője ayurvéda orvos volt.  

Most vagyunk Indiában 9. alkalommal. Mindig jógát tanulni jöttünk ki, mert érezzük a felelősséget azok iránt, akik megtisztelik a jógaközpontunkat és a Magyar Jóga Akadémiát azzal, hogy hozzánk jönnek tanulni és gyakorolni. 

Soha ilyen szépnek nem láttuk még Indiát. A monszun időszak végén vagyunk, viszonylag friss a levegő.  Minden másnap kb. 1 órát esik az eső. Gyönyörűen virágzik és zölddel minden.  Zöldek a máskor kopár szklával borított hegyoldalak, a házak fala és teteje.  Az intézet közepén lévő lapos rét pedig tóvá változott, benőtte a nád, és vízi madarak laknak benne. 

Csodás látványok emlékével fogunk hazatérni.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Képek az Intézetből (most szeptember végén gyönyörű zöld minden, mert közvetlen az esős időszak után vagyunk ott:
 
 
 
 
 
 

Kategóriák