Blog Detail

9. NEMZETKÖZI JÓGAKONFERENCIA India – Lonavla Kaivalyadhama Jógaintézet

Selmeci Csongor 2019. január 9. 0 comments 1

9. Nemzetközi Jógakonferencia India Lonavla – Kaivalyadhama Jógaintézet, 2018. 12.27 –  12. 30-ig.

Téma: Jóga mint terápia, hatáskör, bizonyítékok és a fejlődése

Magyarország először képviseltette magát nemzetközi jógaterápiás konferencián Indiában december végén. Az Indiai Jógaszövetség legnagyobb rendezvényének, amelyet három évente rendeznek meg, a lonavlai Kaivalyadhama Jógakutató Intézet adott helyet.

Az intézetben lassan 100 éve folynak kutatások a jógagyakorlatok hatásairól, amit tudományos konferenciákon osztanak meg a kutatók, orvosok és egyetemi tanárok egymással. Nagy dolog ez a magyar jógatörténelemben.

A konferencián a Selmeci házaspár (Selmeci József Csongor és Selmeciné Bogdán Ágota) képviselte hazánkat előadásukkal.

Az előadás magyar verziója ide kattintva olvasható!

Az előadást Csongor tartotta angol nyelven a Klinikai és Tudományos szekció ülésén. Az előadás szakmaiságát a témavezető szakemberek megdícsérték és utána több érdeklődő jött, akik India különböző részén végeznek jógaterápiás tevékenységet, orvosok, kórházvezetők, tanárok, professzorok, stb. Az előadás témáját itt olvashatjátok:

Több mint 1500 résztvevő volt jelen a 3 nap alatt, akik közül kb. 10% volt a nyugati szakember, inkább indiaiak voltak jelen.

Óriási szervezés volt, a Jógaintézet (ami jóga főiskola, kórház és jógakutató intézet is egyben) minden dolgozója(kb. 150 fő)  2 hónapja már a szervezéssel foglalkozott a szemetet hordó bácsiktól az ajurvéda részleg kezelői -ig, és az összes főiskolai hallgató is részt vett benne (kb. 150 fő), a hallgatók osztották az ételeket az étkezések alatt.

Fantasztikus élmény volt azt látni, hogy minden kis apró dologra odafigyeltek a szervezők, az esti csodás fényekre, minden szépen kitáblázva, tisztított vizet minen sarkon lehetett inni, megépült egy új 2 emeletes épület, ami egyik színtere volt a konferenciának, befejezték az utak térkövezését, a járda építését, stb.

A december 27-i megnyitó ünnepsége a 9. Nemzetközi Jógakonferenciának: a Patanjali Puja. A fényképek pedig a délutàni megnyitó előadás elnökségi asztalát mutatják. Jógik, professzorok, államtitkárok voltak jelen. Hatalmas sátrat építettek fel, amiben csaknem mindnyájan belefértünk!

Az utolsó napon, december 30-án, Kelet és Nyugat (India és Amerika) jógakutatói egyeztettek egymással jövendőbeli közös projektek kapcsán. Ebbe belevonták a jelen lévő európai képviselőket is, így minket is. Szerencsések voltunk, hogy Magyarországot mi képviselhettük!

Pártfogásunkba vettük Csala Barbi pszichológus pótlányunkat, aki az ELTE egyik kutatója és jógakutatást végzett, amit poszter prezentációban mutatott be. Barbi jógaoktató is Budapesten!

A Veszprém Megyei Napló január 17-i számában a következő cikket írták rólunk:  https://www.veol.hu/kozelet/helyi-kozelet/indiaban-nagyra-ertekeltek-a-veszpremiek-kutatasat-2651491/

Indiában nagyra értékelték a veszprémiek kutatását

A www.sikerado.hu honlapon is fent vagyunk.

Nézzétek a képeket:

 

Néhény fontosabb kijelentés a jógaterápiáról az egyik előadásról: “Én vagyok az ok, és én vagyok a gyógyulás!”

     

“Az életmódváltás sokkal fontosabb mint a gyógyszerek.”

Elsődleges megelőzés Szülők magasvérnyomással, koszorúér betegséggel, cukorbetegséggel Genetikai hajlam (magas kockázat) Jóga terápia Genetikai gátlás – megelőzzük a genetikai betegséget.

          

  

 

  

 

 

 

 

 

 

Kelet és Nyugat jógakutatóinak találkozása: köztük volt dr. Arthur Brownstein, aki a Nobel díjas Dean Ornish amerikai kardiológus kollegája, a Harvard egyetem egyik professzora dr. Sat Bir Singh Khalsa (ő vezette a megbeszélést), Daniel Mintie Új Mexikóból, André Riehl Franciaországból, dr. Usha Nayar, John Kepner a Nemzetközi Jógaterápiás Szövetség elnöke, valamint a Kaivalyadhama Intézet vezetői, így prof. B.R. Sharma, dr. Bhalekar, prof. Bodhe, prof. Bhogal, dr. Praseeda Menon és mi a kis kolléganőnkkel Csala Barbarával, aki az ELTE kutatója. Így a magyar csapat volt a legnagyobb létszámú nem indiai és nem amerikai résztvevő!

 

Kategóriák