Jóga – India világa 1.

Jóga – India világa 1.

1800 Ft

Veszprémi Krisztina szerkesztő : Jóga – India világa 1.
Selvarajan Yesudian öröksége

SKU: d00123ba0b4d Categories:

Veszprémi Krisztina szerkesztő

Jóga – India világa 1.

Selvarajan Yesudian öröksége

2006, ISBN 9639718017
ISSN 1788-8069
204 oldal (plusz 16 oldal színes képmelléklet), 17×24 cm, puhafedeles, ragasztott

India sokszínű világát megragadni nagy kihívás, amelynek azonban immár komoly hagyományai vannak hazánkban. A „mesés Kelet” hívogató egzotikumán túl India szellemisége és ősi gyakorlatai mind többünket megérintenek. A jóga nem ismeretlen fogalom a magyar olvasók előtt, mi mégis azzal a legfőbb céllal kívánjuk folyóiratunkat elindítani, hogy különböző megközelítésekből választ kapjunk arra a kérdésre: „Mi is a jóga?” Ezenkívül szeretnénk közelebb hozni az olvasókhoz azokat a mestereket, akik a jóga útján vezetnek bennünket; bemutatni India szellemi nagyságait; szent szövegeket megjelentetni és azokban elmélyülni; és a számos fellelhető jógairányzattal megismertetni olvasóinkat. S nem utolsósorban: egyfajta közös fórumot kívánunk megteremteni a Magyarországon jelen lévő iskolák és irányzatok számára.
Terveink szerint minden szám kiemelten foglalkozik majd egy adott irányzattal. Első számunkban a múlt század negyvenes éveiben kibontakozó magyar jógaélet két kiemelkedő egyénisége, Haich Erzsébet és Selvarajan Yesudian életét, munkásságát és szellemi örökségét mutatjuk be. Azt a tizenegy évet emeljük ki, amelyet Selvarajan Yesudian hazánkban töltött, Haich Erzsébettel közösen elindított munkájukat és emigrációjukban Magyarországhoz és tanítványaikhoz fűződő viszonyukat. Hozzájuk kapcsolódóan az első számban helyet kap Szvámí Vivékánanda és Srí Ramana Maharsi, Selvarajan Yesudian példaképei, valamint Tamkó Sirató Károly, aki nagyon sokat köszönhetett a jógának és különösen a Magyarországon oly népszerűvé vált indiai mesternek.
Igazi kuriózumnak számít még a kiváló orientalista, dr. Baktay Ervin mindeddig kiadatlan Bhagavad Gítá-fordítása, amelyet az eredeti szanszkrit szövegből készített, és amelyből a II–VI. éneket ismerhetik meg az olvasók.
A folyóiratunkban megjelenő interjúk a kiadvány személyes, közvetlen hangvételét kívánják erősíteni. Kiadványunk állandó rovatai közé tartozik a Hindu isteneket bemutató sorozat és egy-egy – India világából merített – Spirituális történet. Életmód rovatunk gyakorlati tanácsokkal és ételreceptekkel látja el az olvasót, Gyakorlás rovatunkban pedig a bemutatásra kerülő irányzat gyakorlataiból adunk közre néhányat, amelyeket otthon is lehet gyakorolni. Első számunk Selvarajan Yesudian két gyakorlatsorát tartalmazza. A fentiek mellett helyet kapnak az India történelméből szemezgető írások. Az első ilyen témájú cikkünk – Selvarajan Yesudian keresztény származása okán – az indiai kereszténység eredetét kutatja.
India csodálatos művészetét is szeretnénk bemutatni olvasóinknak, lehetőleg magyar vonatkozású információkkal téve színesebbé az oldalakat. Első számunkban két misztikus festőnőt, Sass Brunner Erzsébetet és leányát, Brunner Erzsébetet ismerhetjük meg, akik Nagykanizsáról indultak útnak, s hosszú vándorlásuk után Indiában telepedtek le, ott alkottak és tértek örök nyugovóra. Színes oldalainkon ízelítőt láthatnak képeikből.
Jógaoktatás országszerte című rovatunkban listát adunk közre a magyarországi jógaoktatókról, a foglalkozások helyszínéről és időpontjáról. Terveink szerint kiadványunk évente két alkalommal jelenik meg. A 2007 tavaszán várható második számunk fő témája a Himalája, a számos kiemelkedő jógairányzat bölcsőjének tekinthető szent hegység, valamint az elsősorban Szvámí Ráma nevével fémjelzett Himalájai Jóga Tradíció irányzata lesz.