Az anyagiasság súlyos ára

Az anyagiasság súlyos ára

2300 Ft

Vajon boldoggá teheti-e korunk emberét az anyagias, fogyasztói életszemlélet?

SKU: 6c899f5df2d8

Tim Kasser

Az anyagiasság súlyos ára

2005, ISBN 9638663448
ISSN 1785-2544
356 oldal, 15×22 cm, keménytáblás, kötött

Vajon boldoggá teheti-e korunk emberét az anyagias, fogyasztói életszemlélet? Tim Kasser, a fiatal amerikai pszichológus tudományos alapú pszichológiai vizsgálatok alapján ad nemleges választ erre a kérdésre, és kimutatja, hogy éppen ellenkezőleg: csak a humánus, emberiességen alapuló értékek jelölhetik ki a tartós megelégedettség útját.

„Sokan közülünk – tudatosan vagy tudattalanul – megtanulták azt, hogy ne a belső lelki mércéjükkel mérjék, hogy hogyan érzik magukat, hanem azon külső mérce szerint, hogy mijük van és mit tudnak megvásárolni maguknak…
Ennek a modern értékfelfogásnak az a legalattomosabb vonatkozása, hogy nemcsak arról szól, hogy eleget szerezzünk, hanem arról, hogy többet, mint mások. Ez azt jelenti, hogy a saját értékünket azzal mérjük, hogy a pénzünket és egyéb anyagi javainkat másokéihoz viszonyítjuk – ezek a mások pedig csak részben valóságos, körülöttünk élő emberek, a másik részben a televízió és a filmek álvalóságának szereplői.
Kasser nagy mennyiségű kutatást tekint át, melyek azt emelik ki, ami legtöbbünk intuíciójának eléggé ellentmond: hiába keresnek többet az emberek és hiába növekednek az anyagi javaik, nem válnak elégedettebbé az életükkel és nem lesznek ezektől lelkileg egészségesebbek.”