A cselekvés és a szeretet jógája

A cselekvés és a szeretet jógája

1200 Ft

A mester és a tanítvány – Karma-jóga – előadások

SKU: 7e2f4627d6a5

Szvámi Vivékánanda

A cselekvés és a szeretet jógája

A mester és a tanítvány – Karma-jóga – Előadások

2000, ISBN 963004885X
184 oldal, 14×20 cm, puhafedeles, ragasztott

A cselekvés útja mint spirituális ösvény könyvsorozat jelen kötete a hindu vallás tanításaiba nyújt betekintést Szvámi Vivékánanda művein keresztül. 

Vivékánanda (1863–1902) az indiai vallásbölcselet magyarul eddig kiadatlan klasszikusa, aki elsőként közvetítette a hindu filozófia tanításait és a jóga gyakorlati útmutatásait a nyugati világ számára. Hazájában alakja legendává vált, szellemi hagyatéka pedig a világszerte kibontakozó jógairodalom egyik alappillérének bizonyult. Mestere Srí Rámakrisna volt, akit mindmáig India egyik legnagyobb szentjeként tartanak számon.
A könyv elején Rámakrisna és Vivékánanda életét és korát bemutató, fényképekkel illusztrált életrajz kap helyet. A mester és a tanítvány életútja, megvilágosodásuk története példát mutat arra, hogyan valósulnak meg, miként törnek utat maguknak a vallási tanítások az erre valóban fogékony emberek életében. Ezután Vivékánandának a karma-jógáról, a cselekvés ösvényéről szóló előadássorozata következik, amelynek alapgondolata, hogy a mindennapi életünkben adódó feladatok, konfliktusok, örömök és bánatok eszközként szolgálhatnak arra, hogy szellemi utunkon haladjunk – amennyiben megfelelően viszonyulunk hozzájuk. A kötetet filozófiai tárgyú előadások zárják, amelyekben a szerző a hindu filozófia szentiratai, az upanisadok bölcsességéből kiindulva az emberi lét alapproblémáit tárgyalja: Hogyan szerezhetünk tudást a világ valódi természetéről, megszabadulván ezzel a szükségszerűen szenvedést okozó illúzióktól? Miként gyakorolhatjuk a kötöttség nélküli cselekvést és válhatunk valóban szabaddá? Hogyan tapasztalhatjuk meg, a szeretet jógáját gyakorolva, Isten jelenlétét és juthatunk el ezen keresztül a minden létezőt magában foglaló egyetemes szeretethez?