Blog Detail

A projektünk a jóga hatásának fényes bizonyítékaival zárult !

ahimszajóga 2014. augusztus 8. 0 comments 0
 
Az elmúlt napokban zárult Magyarország eddigi legnagyobb jógakutatási projektjének gyakorlási és mérési szakasza, 155 gyakorló és 12 oktató részvételével.
 
A programot a Magyar Jóga Társaság Egyesület szervezte.
 

A program célja

A célunk a programmal az volt, hogy a mai magyar valóságban is bizonyítsuk a jóga élettani és pszichés áldásos hatását objektív mérésekkel és a szubjektív változások megjelentetésével.  

A vizsgált paramérek és együttműködő szervezetek, személyek

A program során több mint 220 élettani paramétert mértünk minden gyakorlónál a program megkezdésekor és a 20 hetes gyakorlási periódus végén.
 
Ennek a több mint 70.000 adatnak a feldolgozásában és kiértékelésében a balatonfüredi Adware Research Kft. volt segítségünkre, akik preklinikai és klinikai vizsgálatok számára adatmenedzsmenttel és biostatisztikával foglalkoznak!
 
Ezen kívül a 12 oldalas pszichológiai tesztet töltöttek ki a  résztvevők, amelynek összeállításában, feldolgozásában és kiértékelésében a Pécsi Tudomány Egyetem Általános Orvosi Karának Magatartástudományi Intézete volt a segítségünkre.
 
A program tartalmi részét a Magyar Jóga Akadémia jóga szemléletének alapján dolgoztuk ki, ami modern korunkba ültette át a jóga ősi hagyományait.
 
A gyakorlók együttműködési szerződésben vállalták a napi rendszerességű gyakorlást, erről való naplóvezetést, a heti foglalkozásokon való részvételt és a kezdeti és záró méréseken és tesztfelvételeken való megjelenést.
 
Az oktatóktól a program rendkívüli szakmai munkát és odafigyelést várt el. Képesnek kellett lenniük a 20 hét során a gyakorlókat átvezetni a napi rendszerességű jógagyakorlás nehézségein, fenntartva a motivációt a gyakorlásra. Időközönként új otthoni gyakorlatsort kiadni nekik és beszámoltatni őket időről időre a változásokról!
 
Nem titkolt szándékunk volt ezzel a nagyon komoly szakmai tartalommal, hogy a jóga tanításának egy új és magasabb minőségét alapozzuk meg Magyarországon! A jógaoktató kapjon objektív és szubjektív visszacsatolást a tevékenységéről, és ennek segítségével fejlessze folyamatosan magát!
 
A projektünk a jóga hatásának fényes bizonyítékaival zárult.

A pszichológiai felmérés alapján az állapotszorongás, a vonás szorongás (ez általánosan meglévő szorongást jelöli), az észlelt stressz, a feladatközpontú és az érzelemközpontú megküzdés, a rugalmas alkalmazkodóképesség, – amely azt a képességünket jelöli, hogy gyorsan vissza tudjuk nyerni eredeti, jó állapotunkat testi-lelki szenvedés, illetve nehéz élethelyzetek átélése után -, valamint a WHO jóllét tesztje is szignifikánsan javult.
A 8 tesztből egyedül a szubjektív boldogság teszten nem értünk el javulást, a másik 7-ben igen.
Ez még a pszichológusok várakozását is felülmúlta!

Az élettani paraméterekben pedig az eddig feldolgozott 202-ből 84-ben szignifikáns (statisztikailag értékelhető) változást tudtunk produkálni!

Jelentősen javult az összes máj érték, a vérnyomás, a csúcsáramlás és a testsúlyértékek, a csont és csont betegségek értékei, a gyomor és bél rendszer értékei, a szervezetben felgyülemlett szennyező anyagok értékei, a prostata értékek (3-ból 2) a nőgyógyászati értékek (9-ből 8), a bőr értékek (10-ből 9), az összes hormon érték (7-ből 7), az immun rendszeri értékek (9-ből 7), a női mell összes értéke, stb.

Így már nem kell többet nemzetközi szakirodalmakra hivatkoznunk, ha szeretnénk a jóga jó hatásait magyarázni. Saját magyar kutatásunk van erről.

Fábián László olimpiai bajnok, a MOB Sportigazgatója, és Győrfi János projektünk mentora és ötletgazdája gratuláltak az elvégzett munkához!

A projekt folytatása mellett döntöttek!

 

Köszönetnyilvánítás

 
Köszönjük minden gyakorlónak azt az kitartó gyakorlást, amelyet a program során a saját egészsége javítása érdekében kifejtett és ezzel hozzájárult a jóga tudományos és döntéshozói körökben való népszerűsítéséhez!
 
Köszönjük a szakembereknek, aki az eredmények feldolgozásában segítségünkre vannak, név szerint:
 • Pécsi Tudomány Egyetem Általános Orvosi Karának Magatartástudományi Intézetéből dr Szolcsányi Tibor, dr. Varga József, és dr. Birkás Béla.
 • Az Adware Research Kft-től dr. Papp Zsuzsa, Bálint Anna és Rák László áldozatos munkáját.
 
Köszönjük minden résztvevő oktató magas színvonalú munkáját, amellyel a szakmai és az adminisztrációs nehézségek ellenére is sikerre vitte a programot!

Név szerint köszönjük:
 
 • Szőts Rózsának (Pécs) , a Magyar Jóga Akadémia 2. évfolyamát elvégzett jógaoktatónak, az oktatást, a pécsi csapat összeszervezését és az együttműködési szerződés kidolgozását, amely a jogi alapot adta a közös munkánknak, valamint a Pécsi Tudomány Egyetem Általános Orvosi Karának Magatartástudományi Intézetével való kapcsolatot.
 • Banka Annának (Budapest), aki a Magyar Jóga Társaság 2 éves oktatóképzését végezte el, az oktatást, az otthoni gyakorlást segítő tájékoztató anyag kidolgozását, valamint a záró szubjektív kérdőív elkészítését. 
 • Sirkó Kálmánné Valikának (Salgótarján), Sivananda jógaoktatónak, a Salgótarjáni csoportok oktatását, valamint a program nemzetközi szintre való kiterjesztését, a szlovákiai Füleki Jógacsoport programban való bekapcsolását.
 • Gál Évának (Budapest), Agama jógaoktatónak, a csoportok oktatását, a jószándékú kísérletet a program gyermekek felé való kiterjesztésére.
 • Dénesné Zsókának (Pécs), aki a Himalájai Jóga Tradíció oktatója a csoportjai oktatását, és a Pécsi Tudomány Egyetem Általános Orvosi Karával való kapcsolat további erősítését.
 • Kéri Mónikának (Budapest), Sivananda jógaoktatónak, a csoportjai oktatását.
 • Cseszneg Ágnesnek (Eger) aki a Magyar Jóga Társaság 2 éves oktatóképzését végezte el, a csoportja oktatását.
 • Szabó Ramónának (Tapolca), aki a Magyar Jóga Társaság egy éves oktató képzését végezte el a csoportja oktatását.
 • Hamburger Katának (Pécs), Kaya Kalp jógaoktatónak, a csoportja oktatását.
 • Keresnyei Klárának és Szilágyi Gabriellának (Pécs) ,,akik a Magyar Jóga Akadémia I. évfolyamának hallgatói a csoportjaik összevont és külön-külön oktatását!
 
Veszprém, 2014. augusztus 8.
 
Selmeciné Bogdán Ágota és Selmeci Csongor
a program szakmai kidolgozói és vezetői

 

Leave your thought

Kategória