Blog Detail

Jóga nidra

Selmeci Csongor 2017. szeptember 5. 0 comments 0

A jóga nidra egy olyan ősi tantrikus gyakorlat, amely lehetővé teszi tudatalatti, rejtett énünk feltárását, miközben testünk pihen és regenerálódik. Ennek a mélyrelaxációs technikának a segítségével kezünkbe kerül az irányítás az érzelmi és a mentális folyamataink felett. Rálátunk az önkéntelen viselkedési stratégiáinkra, amelyekkel napi szinten stresszt okozunk magunknak. Ennek tudatosításával és megváltoztatásával jelentősen csökken a megélt stressz az életünkben, kiegyensúlyozottabb, békésebb és örömtelibb személyiséget tudunk kifejleszteni magunkban.
Ez a technika segít jobb döntéseket hozni, nyugodtabb pihenésben tölteni az éjszakát. Rendszeres gyakorlása alkalmas az öngyógyító folyamatok erőteljes beindulására, a belső világ rendezésén keresztül az okozati szinten való öngyógyításra.
A relaxáció közben a hormonrendszer működése rendeződik, több életfontosságú hormon (növekedési hormon, szerotonin, béta edorfin) itt éri el a csúcstermelését. Mindezek jelentősen javítják az életminőséget.
A klasszikus Patandzsáli-féle felosztásban ez a pratjáhára (érzékek visszavonása) technikáinak egyik leginkább kidolgozott fajtája. Ebben az állapotban az elme és a mentális tudatosság elválik az érzékszervek ingereitől és eljuthatunk a koncentráció magasabb fokaihoz.

 

Kategória