Blog Detail

Tiruvannamalai 2015, Pradaksina

ahimszajóga 2015. február 14. 0 comments 0

Tiruvannamalai – Athithi ashram 

 
Az asramba megérkezve a levelezésből látott helyzet rajzolódott ki. Hamsananda szvámit igyekeztek tehermentesíteni és az adminisztratív dolgokat a legtehetségesebb utód, Karthik brahmacsari (azaz tanuló) vette át. ő ezen tény tiszteletére komoly hajat és szakállat növesztett az eddig tapasztalt kopaszsága után. Azért felismertük. Az összes ügyünket vele kellett intézni. Rendkivül finom, halk, és intelligens ember, méltó a Szvámihoz, bár hiányzik belőle a Szvámi hatalmas belső ereje, energiája, amit folyamatosan lehet a közelében érezni.
 
4 egyágyas 1 háromágyas (pótmatraccal) és az asrammal szembeni vendégházban egy 5 ágyas apartmant kaptunk (pótmatraccal).
Ezen meglepődtünk, mert eddig mindig 2-3 fős szobákat kaptunk. A gyors szobaelosztás után elfoglaltuk nagyon tiszta de igen puritán szállásainkat. Ágyon polcon és esetleg széken kívül nem tartalmaz semmit. Így nincs ami elvonja a belső munkáról, a változásról a figyelmet. Még egy kicsit puritánabb, mint a trappista kolosor, ahol ’91-ben jártam. A többágyas szobákhoz külön WC és fürdőszoba van, az egyágyas szobákhoz a folyosón lévő közös helyiségeket lehet használni. 
 
A Szvámi még jobban megtelt spirituális energiával, vagy mi vagyunk érzékenyebbek, az is lehet, hogy mindkettő. A Ramanasramam energia tere is tovább nyílt számunkra, nagyon intenzív érzéseket hoz a bent töltött idő.
 

A meditációs tábor

 
Hát elindult a meditációs része a programunknak, ahol is a külső eseményeknél fontosabbak lesznek a belső változások, megtapasztalások, élmények.
 
Azért néhány külsö eseményről továbbra is tudósítok, de a csoport megosztott belső élményei természetesen nem képezik tárgyát ennek az írásnak. Ezzel csak nekünk Ágicával van dolgunk, hgy minél inkább segítsük a résztvevőket problémamentesen és biztonságosan tovább mélyülni. A saját belső élményeimről, és az Ágicával átélt élményeinkről azért be fogok számolni, amennyire lehet.
 
Fontos minden olvasónak tudatosítani, hogy bár én, Csongor írom ezt a beszámolót, de magát a tábort és a zarándoklatot ketten vezetjük. A férfi és női energiák általunk képviselt egysége teszi különlegessé a programunkat.
 

A  Pradaksina – az Arunácsala körbejárása

 
Sikerült a helyben lakó Ágival elintéznem, hogy eljön velünk már a második ott töltött napunkon Pradaksinára. Ez Timi és János miatt olyan fontos, mert nekik hamarosan el kell menniük.
 
Hajnali 5 órakor indulva és nagyon részletes magyarázatokat kapva az egyes szentélyekhez, Lingam-okhoz, ebédre értünk éppen csak haza, teljesen elcsigázódva a nagy melegtől.
 
Útközben bementünk a Kanappa templomhoz, a belső Pradaksinára, de most nem voltak ott majmok.
 
Láttunk egy olyan szent embert, aki 45 éve meditál, nem alszik, egy egyszerű koldus szádhuként vezeti az életét és a helyiek szentnek tartják. Érdekes energiái voltak.
 
Megálltunk egy sziddha gyógyászati árúsnál, ahol a helyi gyógynövényekből készítenek gyógyszereket. Az Arunáchala hegy tele van gyógynövényekkel.
 
Átbújtunk egy nagyon keskeny lyukon az egyik szentélynél, ahol fekve kellett belemászni. Az elején nem úgy nézett ki, de aki megpróbálta mindenki végül átfért rajta. Timiék az Adi Annamalai faluban lévő Kriya templomnál könyveket a többiek pedig málákat vásároltak.
 
A Pradaksina végén bementünk a Arunachaleswara nagytemplomba, ami jelenleg nagyon vonz engem. A főoltárig nem jutottunk be, de láttam, hogy hogyan működik a bemenetel.
 
Innen már riksával jöttünk, hogy időben visszaérjünk ebédre.
 
 
Másnap a templom egyik főpapja tartott Puját a csoportnak a Nagyatemplomban, ahogyan korábban írtam. Mind a Síva, mind a Parvati oltár rendkívül erős szentséget sugároz. Nem igen van olyan, akit ez nem érint meg. 2000 éves helyek, ahol szünet nélkül mennek a szertartások. 
 

Leave your thought

Kategória