Blog Detail

I. Kaivalya Szádhana program II. Jógaismeretek elmélyítése az MJA tanári karával III. Szanszkrit nyelvtafolyam

Selmeci Csongor 2018 szeptember 30 0 comments 0

 Három egymástól független programsorozat a spirituális fejlődésért havonta egy hétvégén

Mély átalakulás a jóga eszköztárának személyessé tételével, a benső úton biztonságban vezetve. 

 

 I. Kaivalya Szádhana program

Egyénre szabott spirituális gyakorló programot indítunk Kaivalya Szádhana néven (kaivalya – felszabadulás, szádhana – spirituális gyakorlás).

Ez egy ayurvédikus és jógaterápiás állapotfelmérést követően kialakított folyamatosan ellenőrzött és támogatott otthoni gyakorlási rendszer, melyet Selmeciné Ágota és Selmeci Csongor a Magyar Jóga Akadémia vezetői és a Kaivalyadham Jógafőiskola magyarországi képviselői vezetnek.

 

Helyszín: AHIMSZA Jógaközpont, Veszprém, József Attila u. 9.

 

Időpontok minden alkalommal 10.00 – 21.00-ig.

 1. 2018. október 13. szombat
 2. 2018. november 10. szombat
 3. 2018. december 8. szombat
 4. 2019. január 26. szombat
 5. 2019. február 9. szombat
 6. 2019. március 30. szombat
 7. 2019. április 20. szombat
 8. 2019. május 18.  szombat
 9. 2019. június 22. szombat

A program díja: 16.500 Ft/alkalom, amely magában foglalja a vegetárius, szattvikus ebédet, az oktatást, az előadásokat, az állapotfelmérések eredményeinek kiértékelését, ez alapján a személyre szabott gyakorlási program elkészítését és a kiadott jegyzetek költségét. A szállás a jógateremben mind a program előtt és utáni éjszakán ingyenes.

Kezdés 10.00 -kor. Az estéket 19.30 – 21.00 ig tűzszertartással és szatszanggal zárjuk le. Ezen a módon mélyítjük el az 5. nijámát az Isvara Pranidhánát. Ezalatt mantrákat és badzsanokat fogunk tanulni és gyakorolni, átveszünk egy spirituális témát, valamint lehetőség lesz kérdésekre – válaszokra a gyakorlással nem szorosan összefüggő témákban.

 

A Kaivalya Szádhana program várható eredményei 

 1. Elmúlnak a kisebb – nagyobb egészségügyi problémái.
 2. Megjavulnak a rendezetlen életvitel során elromlott emberi kapcsolatai.
 3. Képes lesz felismerni saját tehetségeit, ezek mentén átszervezi a napi tevékenyégét hogy ezeket felhasználja a mindennapokban és így kreatív új ötleteket és lehetőségeket nyisson saját maga előtt.
 4. A rendszeres és biztonságos gyakorlás által létrejövő benső átalakulás lehetővé teszi, hogy hosszú távon is helyesnek bizonyuló döntéseket hozzon, megtalálja életfeladatát, mely által létrejön egy fokozatosan mélyülő önelfogadás.
 5. Megerősödik benne az az érzés, hogy az életben a saját helyére került. Azt teszi ami a dolga és dharmikus feladata.
 6. Ezért a társadalomtól megfelelő elismerést és anyagi biztonságot kap.

 

A személyessé tétel folyamata

A személyes Kaivalya Szádhana programot a következő felmérések alapján fogjuk összeállítani és elindítani:

 1. ayurvédikus állapotfelmérés,
 2. pulzus diagnosztika,
 3. agytréner állapotfelmérés,
 4. jógaterápiás állapotfelmérés,
 5. számítógépes kognítív felmérés,
 6. légzéskapacitás felmérés

A Kaivalya Szádhana program napi szintű otthoni gyakorlást jelent. A gyakorlási időt egyénileg, közösen megbeszélve fogjuk beállítani. A gyakorlási program ellenőrzését és folyamatos továbbfejlesztését a hetente e-mailen elküldött gyakorlási beszámolók alapján és a havi találkozókon való megbeszélések alapján fogjuk végezni.

 

Az alkalmazott technikák és ismeretek

 A program tartalma a következő területeket foglalja magában:

– ászanák,

– pránájámák,

– satkarmák,

– bandhák,

– mantrák,

– relaxációs gyakorlatok és jóga nidra,

– koncentrációs gyakorlatok,

– meditációs gyakorlatok,

– táplálkozási tanácsok,

– életviteli tanácsok.

 

A kiértékelés után mindenki írásban kapja kézhez a gyakorlási programot.

A találkozási alkalmakon, – amelyek minden hónapban egy szombatot foglalnak magukban, – közösen fogunk gyakorolni, előadásokat tartunk a felhasznált technikák jobb megértéséhez a Kaivalyadham Főiskola és Kutatóintézet tananyaga és kutatásai alapján, ami az ősi jógaszövegek mély megértésén nyugszik. Ezeket a technikákat (melyeket korábban felsoroltuk) minden alkalommal gyakoroljuk, elmélyítjük és továbbfejlesztjük.

 

A program vezetői

Selmeciné Bogdán Ágota és Selmeci József Csongor a Magyar Jóga Akadémia alapítói és vezetői, több mint 25 éve oktatnak jógát.

Diplomájuk van közgazdaságtanból és alkalmazott pszichológiából, számos jógatanári képzés oklevelével rendelkeznek. Így a Szlovák Jóga Szövetség nemzetközi jógatanári 4 éves képzése, Iyengar Jógatanári képzés, Satyananda Európa Jóga Akadémia.

A Magyar Olimpiai Bizottság felkérésére országos jógakutatásokat vezettek 2013-tól több egyetem részvételével, amely során a rendszeres jógagyakorlás rendkívüli élettani és pszichológiai hatása bizonyítást nyert.

A program vezetőinek több éves gyakorlata van abban, hogy a gyakorlókat otthonos és meleg, szeretetteli légkört biztosítva átvezessék az egyéni korlátaikon, félelmeiken és ezzel lehetővé tegyék a gyakorlás során végbemenő mély személyiségváltozást.

A sors kegyéből tanulmányaik és munkájuk jutalmául kapcsolatba kerültek a Kaivalyadham Jógaintézettel, amely kutatóintézet kórház és főiskola egyben és amelyet India szerte egyszerűen csak a „Jóga Forrásának” tekintenek.

Az Intézetben végzett tanulmányaik sikeres lezárása eredményeképpen a 2017 – 18 -as években elnyerték az Intézet magyarországi képviseleti jogát.

 

A Kaivalyadham Jóga Intézet

Ebből az Intézetből indult el a JÓGA indiai társadalomban való elterjesztése az 1920-as évektől kezdve, amikor a ma ismert jógarendszerek még nem alakultak meg. Az Intézet a mai napig India Kormánya által felkért és megbízott felelőse a JÓGA tudománya eredeti formájában való tisztán tartásának, amelyet az ősi szövegek pontos és gondos fordításával és kiadásával és az ez alapján végzett élettani kutatások publikálásával valósítanak meg.

Mára az Intézet az Indiai Kormány Nemzeti Kutató Intézete lett. Az Indiai Parlament a JÓGA terén elvégzett rendkívüli munkája eredményeképpen a Kaivalyadhama Jóga Intézetet  2007 -ben a Nemzeti Örökség részévé nyilvánította.

 

A Kaivalya Szádhana program részvételi feltételei

 • komoly elköteleződés a JÓGA felé,
 • minden gyakorlási alkalmon való részvétel (9 alkalom),
 • szilárd elhatározás a spirituális fejlődésre, a benső átalakulásra,
 • kellő akarat és céltudatosság a rendszeres otthoni gyakorlás megvalósítására (előny, ha már több éves tapasztalata van a rendszeres gyakorlásban),
 • a mély átalakuláshoz szükséges elfogadás, elvárásmentesség kialakítására való igény,
 • benső igény és képesség a mindennapi élet átszervezésére oly módon, hogy a program sikerességéhez szükséges napi gyakorlási időt, és az alvási és étkezési szokások megfelelő beállítását biztosítani tudja,
 • hajlandóság arra, hogy a benső átalakulás eredményeképpen létrejövő külső változásokat – munkahely váltás, párkapcsolati változás, élethelyzet átalakulás, dharmikus életfeladat megtalálása, stb. – elfogadja.

   

  II. Jógaismeretek elmélyítése az MJA tanáraival

A Magyar Jóga Akadémia tanárai ezen a képzésen olyan oldalukról is bemutatkoznak, amelyre az akadémiai évek során nem volt lehetőségük.

Így Szép Ferenc a Kriya Jóga egyesület vezető meditációs tanára ászana órát és pránájáma gyakorlást is fog vezetni a meditáció mellett.

Dr. Pápai Gyula pedig az ászanákon kívül meditációt és pránájámát is tart.

Disztl János tovább mélyíti a pránájáma ismereteket és életviteli tanácsokat ad.

Kővári Katalin az ászanákon kívül tovább mélyíti a nyugati világ mélyebb megértését szolgáló keresztény jóga ismereteket, és a keresztény elveken nyugvó lelki gyakorlatok bemutatását.

Zoltai Miklós ászana, pránájáma, meditáció és jógabölcselet órákat tart.

Selmeci Ági és Csongor minden alkalommal sankhapraksalannal, azaz teljes emésztőrendszer átmosással fogják kezdeni a napot.

 

Ezekre az alkalmakra az Akadémia mindkét évfolyamán végzetteket is várunk, akik szeretnék szinten tartani a gyakorlásukat és tovább mélyíteni ismereteiket. Valamint ajánljuk mindazoknak, akik nem oktatók, de szeretnének újabb ismereteket szerezni, a jóga tudományának szélesebb eszköztárát megismerni és alkalmazni életükben.

A dátumok a következők:

 1. 2018. október 14.  vasárnap 
 2. 2018. november 11. vasárnap 
 3. 2018. december 9. vasárnap 
 4. 2019. január 27.  vasárnap 
 5. 2019. február 10. vasárnap 
 6. 2019. március 31. vasárnap 
 7. 2019. április 21. vasárnap 
 8. 2019. május 19.  vasárnap 
 9. 2019. június 23. vasárnap 

Kezdés reggel 8 órakor, befejezés 17 órakor.

A vasárnapok díja: 15.000 Ft + 1.500 Ft ebéd  alkalmanként.

 

III. A szanszkrit nyelvtanfolyam

A szanszkrit nyelvtanfolyam nagyobbrészt a Kaivalya Szadhana és az MJA tanári programját követő hétfőkre esik. 

A szanszkrit nyelv tanulása rendkívüli módon tudja segíteni az eredeti források, ősi jógaművek fordítása által a jógában való elmélyülést, a jóga filozófiai összefüggéseinek mély megértését.

Ajánljuk minden komoly gyakorló, vagy érdeklődő számára.

A nyelvtanfolyamot a Szanszkrit Akadémia alapítója, Dóka Róbert fogja tartani.  

Ennek dátumai a következők:

2018.10.15. hétfő 9.00 – 13.30 

2018.11.12. hétfő 9.00 – 13.30 

2018.12.10. hétfő 9.00 – 13.30 

2019.01.28. hétfő 9.00 – 13.30  

2019.02.04. hétfő 9.00 – 13.30 

2019.03.25. hétfő 9.00 – 13.30 

2019.04.29. hétfő 9.00 – 13.30  

2019.05.20. hétfő 9.00 – 13.30  

2019.06.17. hétfő 9.00 – 13.30

 

A tanfolyam díja alkalmanként 5.000 Ft azaz az első félév januárig 20.000 Ft. 

A Robi által írt tankönyv és jegyzetek díja, 8.000 Ft. 

Tehát 28.000 Ft-ot kérünk az első alkalommal elhozni. 

A közhiedelemben az él, hogy a szanszkrit nyelvet szinte lehetetlen megtanulni a teljesen más betűrendszer és a latinnál is jóval összetettebb nyelvtani háttere miatt. 

A Szanszkrit Akadémia alapítója, Dóka Róbert 3 évig a Szegedi Egyetemen tanította a szanszkritot, mielőtt kidolgozta a saját nyelvtanítási rendszerét. Az általa kifejlesztett nyelvoktatási rendszerben úgy lehet a szanszkritot tanulni, mintha egy élő nyelvet tanulnánk. Élvezetesen, folyamatosan alkalmazva a fordításokban a megtanult nyelvtani szerkezeteket. Kiváló elmetorna, és nagyon mély megértést ad a jógáról a komoly jógagyakorlók és a jógaoktatók számára. 

Egyedülálló lehetőség, hogy Robinál személyesen lehet vidéken tanulni. 

 

 

Ezekkel az ismeretekkel szeretnénk felkészíteni a Benneteket arra a kurzusra, amelyet 2019. szeptemberében a Kaivalyadhama Jóga Főiskolára szervezünk.

Ha valaki ezen az összetett kurzuson részt vesz, még ha nem is végezte el a MJA II. évfolyamát, lehetősége lesz a Főiskolára kijönni!

 

 

Szeretettel:

Selmeci Csongor és Ágota

a Magyar Jóga Akadémia vezetői

a Kaivalyadham Jógaintézet magyarországi képviselői  

 

 

 

Kategória