Blog Detail

A relaxáció fontossága

ahimszajóga 2014. május 14. 0 comments 0

relaxacio.jpgKavicsok és kövek Fotó:jogapszichológia.hu

Agyunk agyhullám tevékenysége mindenkinél egyedi. Eltérő ritmusa és mintája van, amelyet az évek során kialakított szokásaink határoznak meg.

Az alfa agyhullám a relaxáció, az ébrenléti ellazultság állapota. Ellazult vagy lelassult az agytevékenység.

Hans Berger korai (1908-as), de máig érvényes felfedezései szerint a szorongó, nyugtalan, stresszben élő emberek sokkal kevesebb alfa hullámot (7-8 Hz-től 12-14 Hz-ig) produkálnak, mint egy mentálisan egészséges ember. Kézenfekvő volt a következtetése, amennyiben vissza tudja állítani a megnövekedett alfa hullám aktivitást, akkor a szorongás, nyugtalanság, a stressz el fog múlni.

Az azóta eltelt több mint 100 év, és a tapasztalat igazolta következtetése helyességét!

Relaxáció során megszűnik a félelem. Felszabadító békét és jólétet érez az ember. Ennek következtében a stressz kezelésére is kiváló. Csökkenti továbbá a szorongással, depresszióval járó tüneteket, nem egy esetben meg is szünteti azokat.

Eredményesen kezelik alfával a szenvedély betegeket is, úgy az alkohol függőket, mint a kábítószer élvezőket, valamint a nem megfelelő emberi kapcsolatokban élő, érzelmileg függésben lévőket.

Az agy sokkal jobban működik, ha vérellátása és ezen keresztül a tápanyagokkal való ellátottsága biztosított. A megnövekedett alfa tevékenység megnövekedett vérmennyiséget eredményez az agyban, ezen keresztül növekszik az oxigénkoncentráció, s ez egy teljesebb agyműködéshez vezet.

Az alfa dominanciához közeli állapotban megnő a növekedési hormon, és a szerotonin, a dopamin valamint a béta endorfin termelése az agyban. Így lehetőséget kapunk arra, hogy testünk és szervezetünk regenerálja magát, kijavítsa a hibákat, jól érezzük magunkat a bőrünkben és fel tudjuk dolgozni az életünkben felmerülő új eseményeket, valamint a tanulnivalókat.

Alfa állapot kell ahhoz is, hogy a memóriánk teljes használatával tudjunk döntéseket hozni. Vagyis döntéseink magunk számára a lehető legjobbak legyenek. Ez állítja elő azt az élményt, hogy mindennapjainkat egy folyamatos előrehaladásnak, fejlődésnek, épülésnek éljük meg. Érzelmileg is harmonikusnak, kiegyensúlyozottnak, örömtelinek érezhessük magunkat!

 

Leave your thought

Kategória