Blog Detail

Pránajáma gyakorlás

Selmeci Csongor 2019. január 9. 0 comments 1

Pránajáma gyakorlás

2018. január 13-án vasárnap

Lonavlában a jógaintézetben új dimenziói tárultak fel számunkra a jóga gyakorlásának!

Megismerkedtünk a valódi hatha-jógával, a jóga energetikai rendező hatásával a satkarmákon, a pránajáma technikákon és az életvitelen kersztül. 

Személyesen India egyik legnagyobb szaktekintélye a hatha jóga és a jógaterápia iskolateremtő alakja tanított minket erre Sri O. P. Tiwari.

pránájáma - kaivalyadham

Shri O. P. Tiwari

Ezeket az információkat szeretnénk átadni azoknak, akik komolyan szeretnének gyakorolni.

Az indiai hagyományok szerint semmilyen más technikával nem lehet olyan jól előkéász0teni a szervezet energiarendszerét a pránájáma gyakorlására mint a satkarmákkal.

Ezért ezt a napot is ezekkel a technikákkal kezdjük, ahogyan Indiában is minden napunk így kezdődött!   

 

Satkarma gyakorlás vasárnap, 8 órától 10.30 óráig

Teljes átmosás – lagú sankapraksalan, géznyelés (választható), gyomormosás – kundzsal kríja, szondás gyomormosás (választható), orrmosás – neti, katéteres orrtisztítás (válaszható). Ezek a gyakorlatok a leghatékonyan tudják segíteni a nádik tisztítását, hogy a prána el tudjon indulni felfelé és a pránájáma során használt fizikai szervek és szervrendszerek minél teljesebb fizikai átélését segítsék.
A sankapraksalan igen hatékonyan tudja támogatni a belek normális működését, székrekedés, gyomorsavtúltengés és más emésztési rendellenességek esetén. Segít megelőzni a hugyúti és a vese problémákat. 
A gyomormosás – kundzsal krija hatására eltávozik a testből a túlzott mértékű nyálka, és hatékonyan segíti a köhögés a bronchitisz és az asztma jógaterápiáját. Pszichésen jól oldja a felgyülemlett érzelmeket, az érzelmi blokkokat a szívtájéki nehézséget, amelyek a belső és külső konfliktusok miatt alakultak ki. Nagyon jól stimuzlálja a manipúra csakrát.
A neti – orrmosás a mentális és energetikai harmonizáció egyik leghatékonyabb eszköze. Beállítja a két agyfélteke egymást támogató koherens működését, ezzel lehetővé teszi a magsabb rendű agyi képességek aktiválását.  
Mivel az energiát a levegőből veszi a szervezetbe,  minél érzékenyebben tudjuk figyelni a légzés folyamatát, annál több energia tud átlépni.
 

Pránajáma gyakorlás, vasárnap, 10.30 órától 16.00 óráig

A pránajáma gyakorlásra való ráhangolódást egy óra közös hangos AUM recitálással kezdjük.
 
Mindenki a saját szintjén fogja végezni az adott pránajámákat: brahmari, kapalabhati, uddzsaji, nadi sodana, anuloma viloma, lassított légzés többféle ritmusban. Mindegyik gyakorlatot 20-25 körön keresztül fogjuk gyakorolni, ismertetve a pontos technikákat és a mögötte lévő elméletet is. 
 
„Ha a lélegzet nyugtalan és izgatott, akkor a tudat is nyugtalan és izgatott. Ha a légzés uralt, akkor a jógi tudata szilárd és kiegyensúlyozott.”
~ Hatha Jóga Pradipíka
 
Ha valakinek bármelyik gyakorlás túl nehéznek, vagy hosszúnak bizonyul, akkor lehetősége lesz pihenni! A pránajáma gyakorlási blokkok között rövid ászana gyakorlás lesz az ülés könnyítésére.
 
Kérés, a komoly gyakorlók felé, hogy már az előző nap is böjtöljenek, hogy ne a pránajáma gyakorlás napján álljanak át a böjtre. Így az átállási nehézség elkerülhető és üres gyomorral és üres  emésztőrendszerrel sokkal hatékonyabban végezhetőek a pránajáma gyakorlatok. Ezen a napon sem tervezünk semmilyen közös étkezést, azonban, ha valakinekszokatlan a böjt, vagy ingadozik a vércukor szintje, akkor gyümölcsöt, vagy más könnyen emészthető ételt hozhat magával! Teát folyamatosan biztosítunk.
 

A jóga légzőgyakorlataiba és a pránajáma technikákba való bepillantás lehetővé teszi, hogy megismerkedjünk személyiségünk energetikai oldalával. Megtapasztalhatjuk, milyen jó érzés az energiakeringés beindulása, az öngyógyító folyamatok fokozódása. Mivel a légzési folyamat közvetlenül kapcsolódik az anyagcseréhez és az elme állapotához ezért akaratunkkal szabályozva a lélegzetet, valójában a gondolatokat és az anyagcserét is irányítjuk.Kezünkbe kapjuk az életerő növelés kulcsát, a saját energetikai rendszerünk közvetlen befolyásolását.

Aki távolság miatt nehezen tudna megérkezni, ingyen tud a jógateremben, szombaton megszállni.

Jelentős és azonnali életminőség változást érhetünk el rendszeres gyakorlásával. Várjuk mindazokat, akik szeretnék a pránajámák mélyebb hatásait megtapasztalni valamint saját gyakorlásukhoz újabb motivációt találni.

Mindkét programra bejelentkezés szükséges Csongornál: +36302370838 telefonon.

A satkarma gyakorlás díja: 4.500 Ft

A pránajáma gyakorlás díja: 9.000 Ft

A két program egymástól független, de a satkarma program elvégzése nagyon hatékonyan tudja segíteni a pránajáma gyakorlatokat.
 
Tartja: Selmeci József Csongor és felesége Ágota
 
A gyakorlás végén a tapasztalatok közös megbeszélésével értelmezzük és integráljuk a gyakorlatok hatásai
 

Kategória