Blog Detail

A JÓGA VILÁGNAPJA

ahimszajóga 2018 június 27 0 comments 0

IV. NEMZETKÖZI JÓGANAP 

VESZPRÉM, 2018. JÚNIUS 24.

 

Jóga Világnap Veszprém

Jóga Világnap Veszprém

Jóga Világnap 2. Veszprém

Jóga Világnap 2. Veszprém

Örömmel értesítünk benneteket, hogy komoly érdeklődés kíséretében megtartottuk Veszprémben az Indiai Nagykövetség társszervezésével a IV. Nemzetközi Jóganapot, amely a fent látható sajtóvisszhangot eredményezte!

A Nemzetközi Jóganap keretében ellátogatott hozzánk Satish Kumar Khanna a Nagykövetség Konzulja, és Dr. Durgawati Devi a Jaipuri egyetem ayurveda intézetéből. 

A Konzul Úr adta át a Magyar Jóga Akadémia 2017/18 évfolyama I. éves hallgatóinak az okleveleket.

Őket az alábbi angolul és magyarul elhangzó üdvözlőbeszéddel köszöntötte Selmeci Csongor az MJA elnöke a Magyar Jóga Akadémia tanári kara nevében. 

 

Nagyon sok szeretettel köszöntöm a Nemzetközi Jóganap alkalmából Veszprémbe látogató Indiai vendégeinket, a Magyar Jóga Akadémai Tanári karát és segítőit valamint a frissen végzett jógaoktatókat.

Mr. Satish Kumar Khanna-t az Indiai Nagykövetség második titkárát Second Secretary (Consular), Mr András Havast a nagykövetség marketing asszisztensét, és Ms. Dr. Durgavati Devi-t a Nemzeti Ayurvéda Intézet Megelőző és Társadalmi Orvoslás Tanszékének adjunktusát. Köszöntjük kísérőiket is, akik segítették útjukat hozzánk.

A Nemzetközi Jóganap és a idén szerencsésen egybeesett a Magyar Jóga Akadémia legnagyobb ünnepével, ami a hosszú és kimerítő, de örömteli tudással és megtapasztalásokkal teli tanév végén a vizsgák után az oklevelek átadása.

Itt az Akadémián ragaszkodva az ősi és autentikus jóga hagyományokhoz komoly fejlődést, belső munkát és személyiségváltozást várunk el hallgatóinktól ahhoz, hogy a többlépcsős vizsgafolyamat után oklevelünkkel tudásukat méltó módon elismerjük.

Szerdán és csütörtökön a hallgatók 9 tanárnál, 13 tárgyból – ászana, pránajáma, relaxáció, satkarmák, koncentráció-meditáció, mantraéneklés, életmód-étrend. jóga-filozófia, pszichológia – jógapszichológia, jógatörténet, jógaenergetika, anatómia-élettan, didaktika-oktatásmódszertan, – írásbeli vizsgát tettek.

A tegnapi napon pedig 3 vizsgabizottság előtt 8 tanárnál adtak számot gyakorlat bemutatási, oktatási gyakorlati és szóbeli vizsgán tudásukról. A vizsgát tegnap reggel 6 -kor kezdtük el, és este 21.00-kor fejeztük be.

Az Akadémia tanári kara számos jógahagyományt képvisel, amelynek nemzetközi képzésein okleveleket szereztek. A Satyananda Jóga – Jóga a Mindennapi Életben rendszer, a Himalájai Jóga Tradíció, a Jógánanda féle Kriya jóga tradíció, az Iyengar Jóga, és a Kaivalyadham Jógaintézet tanításait adjuk tovább a nálunk tanulóknak.

Ilyen módon közvetítjük Magyarországon a jóga eredeti és tiszta megközelítését, sok oldalról bemutatva a jógát hallgatóinknak.

Második és felsőbb éveinkben pedig a jóga terápiás megközelítését és haladó technikáit adjuk át a jógaoktató hallgatóknak, hogy minél nagyobb hasznára tudjanak lenni a hozzájuk fordulóknak.

Ezzel képzésünk a magyar jógaéletet tekintve egyedülállóan széles és mély tudáskincset ad tovább.

Mint azt kedves vendégeink bizonyára jól tudják, Magyarországot szoros kapcsolatok kötik a jógához és Indiához. Kőrösi Csoma Sándor – a magyar Bóddhiszattva munkásságától kiindulva, aki a 19 század elején dolgozott azon, hogy kelet tudását a nyugatiak számára hozzáférhetővé tegye, Baktay Ervin indulóguson keresztül, akinek unokahúga Amrita Sher Gil Indiai egyik legnagyobb modern festője és a Nagykövetség Kulturális Központjának névadója.

Amikor Selva Raja Yesudián Magyarországra érkezett 1937-ben, a jóga néhány év alatt egyedülálló módon népszerű lett országunkban. Mivel számos befolyásos személy tanult a jógaiskolájában, a jógát bevezették az általános iskolai tanrendbe, és az iskolák 70 %-ban a testnevelés óra keretében oktattak jógát, még az egyházi iskolákban is. Apósom, aki most 85 éves, a naulit és az uddiyána bandhát így tanulta meg az Egri Ciszter gimnáziumban gyermekkorában.

Ez a jóga modern, nyugati történetében egyedülálló!

A jóga olyan tudást közöl velünk, olyan életvitelre tanít, ami az emberiség egyedülálló és egyetemes kultúrkincse. Ezt emelte ki az Indiai Kormány, amikor 2014-benkezdeményezte a Nemzetközi Jóga Napot.

A jóga tudása az ókórban elterjedt volt, számos nagy civilizáció táplálkozott belőle különböző neveken.

Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az a bejelentés, ami Magyarországon történt 2012-április 14-15-én Körmenden a Móricz János Nemzetközi Őstörténeti Konferencián.

Ekkor mutatta be Ruth Rodriguez Sotomayor equadori régész asszony azokat a tárgyi leleteket, amelyek a jóga létét bizonyítják a Dél Amerikai magas kultúrákban.

Ezeket ráadásul 15.000 éves rétegben találta meg, amelyek 10.000 ével régebbiek, mint a Mohenjo-Daroi, Harappai feltárások leletei.

Hálásak vagyunk Indiának, hogy a jógát megőrizte, magas szintre emelte és lehetővé tette hogy újra elterjedjen világszerte.

A mai kor, a nyugati világ azt várja el a jóga oktatóktól, hogy tudományosan alá tudják támasztani a jóga tanításait.

Ezért kezdett az Akadémia jóga kutatásokba 2013-ban a Magyar Olimpiai Bizottság felkérésére, amely során 20 hétig naponta gyakoroltak a kutatás résztvevői szakértő jógaoktatók irányítása mellett.

A kutatás rendkívül jó eredménnyel zárult, mert 81 %-ban csökkentek a résztvevők tünetei, és 27 %-ban meggyógyultak különböző testi betegségeikből. A pszichológiai felmérések szerint pedig minden mérhető paraméterük szignifikánsan javult.

Az ENSZ az idei jóga nap témájának a „Jóga az egészségért” címet adta. A szervezők kiemelik azt a tényt, hogy a jóga hozzájárulhat az elme és a test közötti egyensúly megteremtéséhez, melyre zaklatott korunkban ugyancsak nagy szükség van.

Indiában van néhány olyan intézet, ahol kiemelten foglalkoznak a jóga egészségre gyakorolt hatásainak kutatásával.

Az egyik legjelentősebb és legrégibb intézet a Bombay melletti Lonavlában működő Kaivalyadham, amelynek az Akadémiánk a Magyarországi képviselete.

Rendeszeresen szervezünk továbbképzéseket, amelyeken második évet megkezdett hallgatóink vehetnek részt, és meríthetnek az Intézetben gyűjtött és feldolgozott ősi tudás tiszta forrásából.

Ezért vettük a bátorságot, és felelősséget hogy kezdeményezzük azt a projektet, amelynek keretében egy bentlakásos jógaterápiás intézetet, rekreációs és oktatási központot hozzunk létre Zircen, a Bakony hegységben. 18 hektáros erdei réten fog létrejönni egy olyan intézet, ami méltó színhelye lesz az Akadémián folyó szakmai munka továbbvitelének.

Az Intézet építési munkálatai a következő hetekben kezdődnek el, 1,5 év múlva szeretnénk megnyitni. A megnyitó ünnepségre szintén várjuk majd a nagykövetséget, India állam képviselőit.

A mai napon ilyen háttérből érkező, komoly felkészültségről és emberi értékekről tanuságot tevő 14 elkötelezett új munkatársat kap az a törekvés, amelyet közösen képviselünk az Indiai Kormánnyal, az ENSZ-szel. Célunk, hogy az emberiségnek jobb egészséget, teljesebb életet biztosítsunk, és közelebb vigyük őket a külső és belső békéhez.

Kérem tehát másodtitkár urat, hogy tisztelje meg a frissen végett jógaoktatókat azzal, hogy átadja nekik az oklevelet!

MJA Oklevélátadás a Jóga Világnapján

MJA Oklevélátadás a Jóga Világnapján

Csoportkép az oklevélátadás után

 

 

 

 

 

 

 

Az oklevelek átadása után a képen látható ünnepi ebéddel vendégeltük meg kísérőikkel együtt indiai barátainkat!

Ünnepi ebéd a Jóga Világnapon Veszprémben

Ünnepi ebéd a Jóga Világnapon Veszprémben

Ünnepi ebéd a Jóga Világnapon Veszprémben 2.

Ünnepi ebéd a Jóga Világnapon Veszprémben 2.

Az ebéd Révász Péter barátunk kreatív nyers csokitortája koronázta meg, amely Indiát és Magyarországot ábrázolta és megjelenítette a Gangesz-Duna Kulturális Fesztivál két névadó folyóját is, ahogy egymásba ömlenek, goji bogyókból kirakva.

Jóga Világnapi Nyers torta

Jóga Világnapi Nyers torta

Az ebéd után a vendégekkel elbúcsúztattuk a frissen végzett jógaoktatókat és elindultunk a Veszprémvölgybe, hogy a hivatalos Jóga Világnapi programot megtartsuk.
A részletes program az előzetes terveknek megfelelően alakult:
16.00-17.00 Nemzetközi jóga protokoll, vezeti: Mrs. Durgawati Devi, Associate Professor, National Institute of Ayurveda, Jaipur, Rajasthan, 
17.00-18.00 meditáció és pránájama, vezeti: Selmeci Csongor
18.00-20.00 Kezdő jógaóra, vezeti: Selmeciné Ági, Takács Gyöngyi, Vándor Andrásné, Fekete Gabi okl. jógaoktatók.
Az idő is kegyes volt hozzánk, picit csergett az eső, de azután elállt.
Köszönjük mindenkinek a lelkes részvételt!

Hivatalos Jóga Protokoll Veszprémben – Virabhadrászana

Hivatalos Jóga Protokoll Veszprémben – Szétu Bandhászana

Hivatalos Jóga Protokoll VEszprémben – Utkatászana

Hivatalos Jóga Protokoll Veszprémben – Tadászana

4th International Day of Yoga & 3rd Ganga-Danube Cultural Festival of India fényképe.
  tavalyi kép a Nagykövettel és feleségével

 

 

Leave your thought

Kategória